Să nu ştii când adormi (specialiştii oferă ca reper maximum un sfert de oră!), să nu te trezeşti noaptea, iar dimineaţa, când ridici capul de pe pernă, să te simţi ca nou, fără nevoia de a prelungi starea de lenevire. În linii mari, aşa s-ar defini un somn sănătos.
Atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi National Sleep Foundation recomandă o medie de opt ore de somn pe noapte pentru adulţi (între 7 şi 9 ore, prin adulţi înţelegându-se categoria cuprinsă între 26 şi 64 de ani). Somnul ajută creierul şi organismul să funcţioneze normal, contribuie la îmbunătăţirea procesului de învăţare, memorare, luare a deciziilor şi chiar a creativităţii.
Dar nu toată lumea are nevoie de acelaşi număr de ore dormite, iar calitatea somnului diferă în funcţie de etapele vieţii – precizează National Library of Medicine. Alte informaţii legat de acest subiect: copiii mici şi vârstnicii adorm mai uşor decât adulţii şi adolescenţii; durata timpului petrecut în fazele de somn profund se schimbă de-a lungul vieţii; bebeluşii şi copiii mici au nevoie de mai mult somn decât copiii mai mari şi adulţii; la 5 ani, majoritatea copiilor au tiparele de somn tipice unui adult (sunt treji în timpul zilei și apoi dorm toată noaptea); cantitatea de timp petrecută dormind scade treptat până la vârsta de 80 de ani.
Influenţează alimentaţia somnul sănătos? Mattew Walker, profesor de neuroştiinţe şi psihologie, recunoaşte dificultatea unor recomandări categorice în acest sens, pentru că studiile epidemiologice realizate la scară mare nu au evidenţiat legături consecvente între consumul unor categorii de alimente şi cantitatea sau calitatea somnului. Cu toate astea, există o serie de asocieri în sensul subliniat mai jos:
„Oricum, în cazul celor care dorm sănătos, dovezile ştiinţifice sugerează că ar trebui evitate situaţiile în care mergeţi la culcare prea plini sau prea înfometaţi, precum şi să evitaţi dietele care favorizează excesiv carbohidraţii (> 70% din aportul energetic total), mai ales zahărul.“ (sursă: Mattew Walker, Despre somn, ed. Vellant, 2018, traducere: Emilia Vasiliu, p. 371)
Carbohidraţii sunt macronutrienţii din anumite alimente şi băuturi, cu rol principal în furnizarea energiei organismului. Excluderea totală a carbohidraţilor nu este o soluţie – ne informează nutriţionistul. Carbohidrații complecși sunt carbohidrați bogați în fibre și sunt astfel digerați mult mai lent decât carbohidrații simpli precum orezul alb, făina sau zahărul. Aşadar, este bine să includem alimente ca ovăzul, orezul brun, lintea și quinoa în meniu.
Prin urmare, în contextul legăturii cu somnul, ideal este să controlăm cantitatea de carbohidraţi sau să o reducem. Iar în ceea ce priveşte zahărul, atenţie la zahărul adăugat şi la zahărul prezent în mod natural într-un produs!
Citeşte şi: Sfaturi de la specialişti pentru un somn odihnitor