Sfatul specialistului

Medicul specialist vorbește despre cancerul de sân, nașterea prematură și amniocenteza

Informațiile furnizate de medicii specialiști ne ajută să aflăm mai multe despre un anumit subiect, dar să și gestionăm mai bine anumite probleme.

Cancerul de sân, nașterea prematură și amniocenteza – iată doar trei dintre subiectele despre care Dr. Laura Mustață, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia), a vorbit pentru copiisiparinti.ro:

Despre cancerul de sân s-au dus și se duc campanii de conștientizare a importanței depistării la timp, de încurajare controalelor de rutină, dar și a luării unor măsuri de prevenție. Ce rol are în această poveste chirurgia profilactică? Și ce efecte au stilul de viață, sarcina și evitarea factorilor de stres? Materialul Se poate preveni cancerul de sân? descrie în detaliu aspectele esențiale legate de această boală de care auzim tot mai des vorbindu-se în jurul nostru.

Efectul pe care stresul îl are asupra sănătății noastre nu trebuie niciodată ignorat. Sigur, există tipuri diferite de stres – la un anumit nivel, tolerabil, el acționează pozitiv, în sensul că ne motivează, ne mobilizează. Însă atunci când este accentuat, cronic, efectele negative nu întârzie să apară. Când suntem foarte stresați, chiar și o banală răceală ia mai mult timp de vindecare sau, cel puțin, este resimțită mai acut. În ceea ce privește legătura dintre stres și nașterea prematură, medicul specialist evidențiază în primul rând faptul că stresul cronic duce la scăderea imunității, de unde și consecințele, lanțul de complicații care ar putea duce la nașterea prematură, prin urmare, stresul este în corelație cu alți factori. Află mai multe informații despre acest subiect în articolul Poate duce stresul accentuat la o naștere prematură?.

Să cunoaștem mai bine amniocenteza! Temerile din jurul amniocentezei sunt elucidate în textul „Am peste 35 de ani, mi s-a recomandat o amniocenteză, dar mi-e teamă să nu afecteze fătul. Ce să fac?“ De la ce este amniocenteza, până la descrierea procedurii în sine, posibilele riscuri și cazurile când este recomandată, medicul specialist explică fiecare capitol pentru a lua decizia cea mai bună atunci când ni se sugerează această procedură.


Dr. Laura Mustață

Dr. Laura Mustață a efectuat un stagiu de supraspecializare în chirurgia oncoplastică și reconstrucția mamară la Oxford University Hospital, Marea Britanie. Principalele sale competențe sunt ecografia ginecologică și obstetricală obținând de asemenea și o calificare europeană în chirurgie mamară (Europen Board of Surgery qualification in Breast Surgery). La spitalul universitar din Oxford a dobândit experiență în evaluarea pacientelor cu patologie mamară și cancer de sân.