Sfatul specialistului

„Mi-au apărut niște pete maro în zona tâmplei și pe frunte. Care este cauza?“ Specialistul răspunde

Apariţia petelor maro pe faţă creează nu de puţine ori disconforturi estetice. Care este cauza acestor transformări pigmentare?

Dr. Irina Cudritchi, medic specialist dermato-venerologie (Illuma Clinique), vorbeşte despre petele maronii apărute pe faţă şi despre factorii favorizanţi:

Ce indică petele maro de pe faţă? Tulburarea de hiperpigmentare care se caracterizează prin apariţia unor pete de culoare brună la nivelul feţei (frunte, obraji, buza superioară) poartă numele de melasmă; este o afecţiune foarte des întâlnită şi cu un impact social major.

Care sunt cauzele melasmei? Momentan, nu se cunoaşte mecanismul complet al apariţiei acestei afecţiuni, dar sunt câţiva factori favorizanţi:

  • predispoziţia genetică
  • dezechilibrele hormonale
  • anticoncepţionalele
  • bolile tiroidiene
  • anumite medicamente fotosensibilizante
  • nu în ultimul rând, razele UV, care stimulează producţia de melanină (pigmentul ce dă culoarea pielii).

Pentru a stabili cauza/ contextul apariţiei petelor maronii şi, prin urmare, pentru a urma tratamentul adaptat/ personalizat, este important consultul medical.

De asemenea, date fiind provocările pe care ni le lansează temperaturile ridicate ale verii, luarea unor măsuri de precauţie, pentru protejarea pielii, sunt esenţiale: evitarea expunerii solare prelungite, evitarea orelor de vârf, protejarea pielii cu produse specializate, hidratare constantă.


Dr. Irina Cudritchi, medic dermato-venerolog, este specializată în terapii al căror scop este redarea sănătății pielii, al aspectului natural și al unui ten întinerit prin injectări cu acid hialuronic, toxină botolinică, radio-frecvență fracționată pentru tratamentul cicatricilor, inclusiv al celor post-acneice, a vergeturilor sau a pielii laxe, îmbătrânite, terapia Vampir (PRP), mezoterapia sau tratamentul acneei.

Citeşte şi alte articole furnizate de medicul specialist:
„Mi-au apărut vergeturi. Ce soluții am pentru îndepărtarea lor?“
„Sunt bărbat și mi se exfoliază pielea în zona sprâncenelor, nasului și a bărbii. Ce soluții am?“