Sfatul specialistului

Sfatul medicului specialist privind pregătirea pentru sarcină

Cum majoritatea informațiilor din media se concentrează, în special, pe perioada sarcinii și cea postnatală, câteva recomandări și sugestii privind pregătirea pentru sarcină, oferite de medici, sunt mai mult decât binevenite.

În cazul pregătirii pentru sarcină, sunt situații și situații. De ce? Pentru că se întâmplă ca sarcina să ne ia pe nepregătite, așa cum, pe de altă parte, sunt și cazuri în care sarcina este plănuită.

De asemenea, avem și exemplul cazurilor de infertilitate, atunci când unul dintre parteneri se confruntă cu o problemă. Conform unui studiu făcut în 2018, infertilitatea afectează, în România, un procent de 16,8% din cupluri. Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie, a vorbit pe larg pentru copiisiparinti.ro despre aceste subiect, în articolul „Nu pot să rămân însărcinată. Ce analize ar trebui să fac?“ Medicul specialist răspunde. Aici veți găsi și analizele pe care trebuie să le facă atât partenerul feminin, cât și partenerul masculin.

Revenind la pregătirile pentru sarcină și la recomandările pentru această perioadă, Dr. Ruxandra Pleșea vorbește în materialul realizat de Bebe Tei și Elevit România, mai multe despre acest subiect. La întrebarea cu cât timp înainte de sarcină ar trebui să ne pregătim, specialistul răspunde: „În mod ideal, pregătirea pentru sarcină și pentru momentul concepției ar trebui să înceapă cu 3 luni înainte minimum“. Dr. Ruxandra Pleșea oferă, în același material, și alte informații de folos celor care își doresc să devină părinți – de la tipul de analize de făcut, până la dietă și consultații medicale.

Când ne pregătim să devenim părinţi, este bine să ne gândim cât mai realist la schimbările care vor avea loc în viața noastră – priorităţile și rutina se vor schimba odată ce va veni copilul pe lume. Vor fi etape şi etape până la instalarea unei obișnuințe. Susţinerea reciprocă a partenerilor este importantă, puterea de a cere ajutorul când e nevoie, efortul reciproc de organizare, siguranţa afectivă, toate ajută la crearea unui confort emoţional.

Citește și alte articole despre pregătirea pentru sarcină:
„Vreau să fac un copil, dar soţul are diabet. Va moşteni copilul boala?“ Specialistul răspunde
Câteva sugestii înainte de sarcină – de la pregătirea fizică la cea emoțională