Sfatul specialistului

„Sunt însărcinată în 6 luni şi am fost diagnosticată cu litiază biliară. Ce riscuri sunt pentru sarcină?“

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), vorbeşte despre litiaza biliară în sarcină – factori favorizanţi, episoadele de colici biliare şi consecinţele complicaţiilor.

Ce favorizează litiaza biliară în sarcină? Litiaza biliară în timpul sarcinii este favorizată de scăderea motilităţii vezicii biliare şi a creşterii saturaţiei colesterolului biliar. Cu toate acestea, doar un procent mic de paciente dezvoltă simptome care pot fi atribuite litiazei biliare în sarcină.

Când există risc de episoade repetate de colici biliare în sarcină? La femeile gravide cu colici biliare, tratamentul simptomatic va duce la rezolvarea simptomelor în majoritatea cazurilor. Însă, există risc de episoade repetate de colici biliare în sarcină. O parte dintre femeile însărcinate vor necesita o procedură invazivă, din cauza atacurilor repetate de colici biliare sau din cauza complicaţiilor litiazei biliare: colecistita acută, coledocolitiaza, colangita sau pancreatita. Complicaţiile grave ale calculilor biliari s-au dezvoltat la <10% dintre pacientele simptomatice.

Unde pot duce complicaţiile litiazei biliare în sarcină? Litiaza biliară în timpul sarcinii a fost asociată cu un risc crescut de morbiditate maternă, naştere prematură, precum și morbiditate neonatală, în special în caz de complicaţii ale acestei patologii. În perioada postpartum, compoziția biliară şi funcţia vezicii biliare revin la normal.


Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. În relaţia cu pacienţii, mizează pe răbdare, perseverenţă şi atenţia la detalii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.

 

Citeşte şi:
„Sunt însărcinată şi mi-e teamă să fac vaccinul împotriva Covid-19“
„Sunt însărcinată în 20 de săptămâni şi vreau să fac o extracţie dentară. Afectează intervenţia bebeluşul?“