Sfatul specialistului

„Sunt însărcinată şi mi-e teamă să fac vaccinul împotriva Covid-19“

„Sunt însărcinată şi mi-e teamă să fac vaccinul împotriva Covid-19. Este vaccinul sigur pentru gravide? E nevoie de supraveghere medicală postvaccinare?“ – este întrebarea completă trimisă de o cititoare pe adresa redacţiei.

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia), răspunde:

În prezent, a început un studiu care include vaccinarea femeilor gravide care, cu siguranță, ne va oferi date mai concrete.

Până acum, gravidele nu au fost incluse în studiile de vaccinare, iar informațiile disponibile despre vaccinarea gravidelor anti-COVID sunt limitate. Recomandările de vaccinare a gravidelor se bazează pe datele furnizate de vaccinarea femeilor negravide, precum și a gravidelor vaccinate cu alte vaccinuri antigripale. De asemenea, se consideră că infecția cu SARS-CoV-2 este mai periculoasă ca eventualele efecte adverse ale vaccinului, în special pentru gravidele care prezintă boli asociate (diabet, hipertensiune, obezitate). În prezent, a început un studiu care include vaccinarea femeilor gravide care, cu siguranță, ne va oferi date mai concrete.

Pe scurt, trebuie să se pună în balanță riscurile și beneficiile fiecărei gravide.

Atât societăți medicale internaționale, cât și Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România susțin că decizia vaccinării trebuie să aparțină gravidei după ce a fost consiliată de medicul curant care îi cunoaște istoricul medical, luând în calcul siguranța vaccinului dovedită până acum, riscurile infecției cu SARS-CoV-2 la pacientele însărcinate și prezența patologiilor asociate sarcinii care cresc riscul de complicații ale COVID-19. Pe scurt, trebuie să se pună în balanță riscurile și beneficiile fiecărei gravide. În privința recomandărilor pentru supravegherea medicală postvaccinare, ele sunt aceleași ca în cazul populației generale.

Dr. Ruxandra Cigăran

Dr. Ruxandra Cigăran

Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. În relaţia cu pacienţii, mizează pe răbdare, perseverenţă şi atenţia la detalii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.

Citește și răspunsurile la alte întrebări des întâlnite:
Mă înţeapă sânul stâng. Ce trebuie să fac, ecografie mamară sau mamografie?
Sunt însărcinată în 4 săptămâni. Nu pot să mănânc nimic şi mi-e greaţă mereu. Este fătul în pericol?