Sfatul specialistului

Tulburările de învățare VS ritmul de învățare mai lent la copii: opinia specialistului

Uneori, părinții se întreabă dacă un comportament mai lent în învățare ar putea indica prezenţa unor tulburări de învăţare. Iată care sunt părerile medicului specialist:

Ce înseamnă un ritm de învăţare mai lent

Un ritm mai lent de învățare poate fi perfect normal, în special în cazul copiilor de vârstă mică. Fiecare se dezvoltă conform unui proces propriu, care variază semnificativ de la un copil la altul. Cauzele învăţării mai lente sunt numeroase, iar printre ele se numără:

  • maturizarea cognitivă – unii copii au nevoie de mai mult timp pentru a dezvolta abilităţi cognitive necesare unor anumite sarcini de dobândire a cunoştinţelor;
  • interese şi motivaţii – unele domenii îi motivează mai mult decât altele pe cei mici (în consecinţă, interesele lor variază); acest lucru duce la o abordare mai lentă a învăţării în sectoarele care nu îi pasionează la momentul respectiv;
  • stiluri de învățare diferite – copiii au stiluri de învățare diferite, iar felul în care studiază ceva nou poate necesita o perioadă mai îndelungată, astfel încât aceasta să corespundă metodelor didactice ale școlii sau ale educatorilor.

Ce presupun tulburările de învăţare

Tulburările de învăţare sunt, pe de altă parte, condiții medicale care afectează capacitatea unui copil de a învăța sau de a utiliza abilitățile de învățare. Aceste tulburări pot include dislexia, discalculia, tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHD) și altele. Semnele din spatele tulburărilor de învățare includ:

  • dificultăți persistente (în sensul că însuşirea de noi cunoştinţe se face cu greutate şi nu se îmbunătăţeşte în timp);
  • impactul asupra performanței școlare (tulburările de învățare pot afecta în mod semnificativ performanța școlară a copilului, în ciuda eforturilor semnificative);
  • dificultăți în multiple domenii (copiii cu tulburări de învățare  întâmpină dificultăți în mai multe domenii, cum ar fi cititul, matematica sau scrierea).

Cum diferenţiem tulburările de învățare de ritmul de învățare mai lent

Diferențierea dintre ritmul de învățare mai lent și tulburările de învățare necesită atenție și observație minuțioasă. Părinții și educatorii pot colabora pentru a monitoriza performanța și dezvoltarea copiilor și, de asemenea, pot consulta un specialist în psihiatrie și psihologie pediatrică pentru o evaluare mai amănunțită în cazul în care există îngrijorări.


Dr. Alina MîndroiuDr. Alina Mîndroiu este medic primar în psihiatria și neurologia copilului și adolescentului, doctor în științe medicale și fondatoarea clinicii Dr. Mind, care are în focus neurologia și psihiatria pediatrică. Clinica oferă evaluări și intervenții personalizate pentru copiii cu tulburări de învățare, susţine sănătatea mintală și pune la dispoziţie sprijin individualizat fiecărui copil. Contact: str. Cernăuți 13, Bloc A10, scara 2, Parter, Ap.54, sectorul 2, București; tel.: +40743 105 100 sau la +0314 210 332. Mai multe detalii, găsiţi pe pagina oficială a clinicii.

Citeşte şi:
„Cum ne dăm seama că un copil are tulburări de învăţare?“ Medicul specialist răspunde
Semne timpurii ale tulburărilor de învățare la copii: la ce să fim atenți încă de la grădiniță