Bebeluşii plâng mult şi plâng din motive diferite, motiv pentru care plânsul în sine a fost obiect de studiu al unei cercetări realizate în Danemarca. Când va înceta bebeluşul să plângă atât de mult? – iată o întrebare pe care mulţi părinţi şi-o pun. Un studiu mai vechi indică drept perioadă de vârf vârsta de şase săptămâni, după care plânsul se stabilizează la un nivel mai scăzut. Echipa daneză, însă, a contestat acest pattern şi a adus informaţii noi privind plânsul bebeluşului. Aflaţi mai multe detalii în articolul Cum decodifică oamenii de ştiinţă plânsul bebeluşilor.
Cum îi ajută pe bebeluşi statul pe burtă (supravegheat, când este treaz)? Statul pe burtică îl ajută pe bebe din mai multe puncte de vedere – şi nu o spunem noi, o spun studiile (vezi textul Statul pe burtă: cum îi ajută pe bebeluşi, conform unor noi studii): ajută în dezvoltarea motricităţii grosiere (folosirea grupelor musculare mari, cu rol în coordonarea mişcărilor, susţinerea capului şi a trunchiului), a abilităţii de a se mişca în poziţia cu faţa în jos/ culcat pe spate, în atenuarea plagiocefaliei (sindromul capului turtit).
Ce se ascunde în spatele privirii bebeluşilor? – pentru a afla răspunsul la această întrebare, o echipă de cercetători din Lyon a studiat privirile a o sută de bebeluşi cu vârsta între 4 şi 19 luni. Descoperirea lor este mai complexă decât pare. De exemplu: încă de la 4 luni, bebeluşii pot distinge între obiecte animate şi obiecte neanimate. Pot „stabili“ (deşi e mult spus „stabili“) că omul şi crocodilul fac parte din aceeaşi categorie (animate, în mişcare), în sensul că seamănă mai mult unul cu altul decât cu un copac (care face parte din categoria de neanimate). Destul de interesant, nu? Cu atât mai mult cu cât, la această vârstă, este puțin probabil ca bebelușii să știe ce este un copac sau un crocodil. Citiţi şi alte informaţii din studiu în materialul Ce se ascunde în spatele privirii bebeluşilor.
Foto: Rene Asmussen – www.pexels.com