Bebeluși

Cum ne purtăm în preajma unui nou născut

Dacă ne propunem să vizităm un nou născut, este bine să avem în vedere o serie de reguli pe care să le respectăm.

Primul lucru pe care îl facem când mergem în vizită la un nou născut este să ne spălăm pe mâini (din motive pe care nu mai e nevoie să le enunțăm) înainte de a-l lua în brațe. Politicos este totuși să-i întrebăm mai întâi pe părinți dacă îl putem lua în brațe. Sistemul imunitar al nou născutului este imatur, prin urmare, este de datoria celor din jur să îl protejeze pe bebe cu cât mai multă atenție, inclusiv legat de rutina gesturilor mici, cum ar fi spălatul pe mâini.

Dacă avem copii care merg la grădiniță, evităm să mergem împreună cu ei în vizită la un nou născut. De ce? Pentru că la 2-3 ani, odată intrat într-o comunitate (cum e grădinița), riscul de a lua o răceală, de exemplu, este mult mai mare. În cazul în care nu avem încotro, ne asigurăm că cel mic nu este răcit și că știe regula spălatului pe mâini înainte de a-l atinge pe bebe (vorbim cu el înainte, îi explicăm motivele, îi amintim că și el a fost nou născut și l-am protejat).

În primele săptămâni de viață, ritmul părinților se modifică semnificativ. Este nevoie să se obișnuiască cu bebelușul, să se familiarizeze cu noul stil de viață, să creeze o rutină. În consecință, aflăm, înainte de vizită, care sunt orele potrivite pentru a merge la bebe, nu ne prelungim statul acolo prea mult, dar, mai presus de orice, întrebăm cum putem ajuta (orice ajutor din afară este prețios pentru proaspăta mamă).

Citește și:
Erupţia dentară la bebeluşi: simptome, ordinea apariţiei dinţilor, metode de calmare
Primele luni de viaţă, decisive în dezvoltarea sistemului imunitar
Dermatita, ecografia de şold şi eructaţia bebeluşului: sfaturi de la specialişti