Bebeluși

Diversificarea alimentaţiei bebeluşului: primii paşi în trecerea la hrana solidă

De la vârsta de 6 luni, când bebeluşul este pregătit pentru trecerea la alimentele solide, încep să se modifice şi necesităţile de hrană.

La această vârstă, devin din ce în ce mai energici, context în care au nevoie de alte substanţe necesare vieţii, laptele singur nemaifiind suficient. Reflexele, la rândul lor, se adaptează la noua etapă – mişcările conştiente de mestecare le înlocuiesc, treptat, pe cele de înghiţit (în sensul că reflexul înnăscut de supt începe să scadă).

Aşadar, dacă noi, adulţii, suntem obişnuiţi şi aproape că nu mai conştientizăm acest întreg proces al mâncatului – care implică dusul mâncării la gură, mirositul, gustatul, mestecatul, înghiţitul – să nu uităm că pentru cei mici este un proces pe care trebuie să îl înveţe pas cu pas.

În articolul „Mâncare pasată sau bucăți – cum începem diversificarea?“, Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului, ne recomandă:

Se începe cu o masă solidă pe zi, după care, în timp, se măresc cantitatea de alimente și numărul de mese. La fel ar trebui procedat și cu textura, așa cum ne este recomandat și de către Organizația Mondială a Sănătății: în primele săptămâni de diversificare, hrana solidă a bebelușului să fie similară ca textură unui piure lichid sau chiar unei supe-creme, astfel încât copilul să treacă gradual de la consistența laptelui spre alte alimente solide.

De ce e important să îşi poată controla capul şi să poată sta în funduleţ? De ce e important să existe reflexe de mestecat şi să ia în greutate? Pentru că acestea sunt semnele care indică faptul că este pregătit să treacă la alimentele solide. Dacă îşi controlează capul, ţine şi mâncarea în cavitatea bucală, dacă salivează din ce în ce mai puţin înseamnă că procesul înghiţirii funcţionează corect, iar dacă şi-a triplat greutatea de la naştere (dar nu are sub patru luni) înseamnă că a venit timpul să înceapă diversificarea.

Alte semne care indică faptul că este pregătit pentru trecerea la alimente solide: încearcă să ia mâncare din farfuria părintelui, îşi întoarce capul când a terminat de băut/ mâncat, şi-a pierdut reflexul de a scoate limba, deschide gura când vede că se apropie linguriţa, are dinţişori şi vrea să-i folosească la mestecat.

Cum, mai exact, începem diversificarea alimentaţiei, în ce moment al zilei, şi ce accesorii folosim? În Cartea bebeluşului (ed. Mladinska, Bucureşti, p. 216), scrisă de dr. Manfred Praun şi Birgit Gebauer-Sesterhenn, aflăm următoarele sugestii, inspirate de experienţa de părinţi a autorilor şi susţinute de cunoştinţele lor medicale:

  • se înlocuieşte masa de lapte de la prânz cu piure de legume (vom avea astfel timp, până la culcare, să vedem cum se comportă sistemul digestiv al bebeluşului);
  • se foloseşte o linguriţă moale şi flexibilă (pentru a uşura astfel trecerea de la textura moale a sânului/ biberon la instrumentul de mâncat);
  • se începe cu 3-4 linguriţe de piure călduţ în primele 4-7 zile, iar după masă i se oferă laptele;
    treptat, se măreşte porţia (în cazul în care totul merge bine);
  • autorii recomandă în primă fază piure dintr-un singur fel de legume (morcov/ păstârnac/ dovleac), pentru a-i lăsa timp intestinului să se obişnuiască; se variază/ completează cu altă legumă după una-două săptămâni.

Este important să acceptăm faptul că fiecare copil are propriul lui ritm şi că se poate întâmpla să nu respecte întru totul normele. Spor, curaj şi răbdare la diversificare!

Alte articole pe aceeaşi temă:
Când începem diversificarea alimentației la copiii născuţi prematur?
„Am început diversificarea alimentaţiei bebeluşului. De câte ori îi pot da ouă într-o săptămână?“
Reţete diversificare: piure de legume cu pui, pentru bebeluşi începând cu 8 luni