Bebeluși

Infecţia urechii la bebeluşi

Infecţiile la nivelul urechii sunt printre problemele comune de sănătate la bebeluşi. Icterul, crizele de colici, febra, pielea uscată/ iritaţia de scutec (sau cauzată de căldură) fac parte, şi ele, din rândul disconforturilor prezente frecvent la cei mici.

Revenind la infecţiile de la nivelul urechii, „unul dintre indiciile care arată acest lucru este faptul că bebeluşul trage de ureche şi este mai agitat“ – aflăm din articolul „15 Common Health Problems and Diseases in Babies“, publicat pe pagina parenting.firstcry.com.

Infecţiile virale sunt frecvente, dar dispar în câteva zile. Infecţiile bacteriene, însă, pot persista pentru o perioadă mai lungă şi pot duce la afectarea auzului, necesitând administrarea de antibiotice. Pierderea poftei de mâncare, plânsul, irascibilitatea, mişcarea deasă a capului, febra sunt alte simptome.

Este important, de aceea, ca o infecţie a urechii să nu fie tratată după… ureche, iar diagnosticul să fie pus de medicul ORL-ist. De ce sunt mai predispuşi cei mici la infecţii ale urechii? Cel mai probabil pentru că nu au un sistem imunitar puternic, organismul lor fiind astfel mai vulnerabil şi având nevoie de o perioadă mai lungă pentru a lupta.

Distrofia, alergia, hipovitaminozele sau unele boli pot favoriza instalarea otitei la copii (prin otită înţelegându-se inflamaţia urechii medii). „Urechea medie participă întotdeauna la o rinofaringită acută (microbiană şi mai ales virală), dar nu se manifestă întotdeauna prin semn clinice. Infecţiile bacteriene întreţinute de un drenaj insuficient prin trompa lui Eustachio (n.r. canalul care leagă timpanul de nazofaringe) sunt cauza unei inflamaţii cu puroi“ – scriu Emil şi Herta Căpraru în „Mama şi copilul“ (Ed. Medicală, p. 295).

În concluzie, este esenţial de urmărit manifestările copilului şi schimbările din rutina lui comportamentală. Ca metode de prevenţie, iată o serie de recomandări: igiena strictă a mâinilor (înainte de a intra în contact cu bebeluşul), evitarea expunerii bebeluşului la fumul de ţigară şi la mediile cu oameni bolnavi, realizarea unei igiene corecte a nasului (atunci când este răcit).

Citeşte şi:
Primele luni de viaţă, decisive în dezvoltarea sistemului imunitar
Cum protejăm bebeluşul de căldură
Dermatita, ecografia de şold şi eructaţia bebeluşului: sfaturi de la specialişti