Bebeluși

Primul copil, prima lui lună de viață: 3 întrebări des întâlnite

Procesul de adaptare la viaţa extrauterină începe din clipa în care bebe vine pe lume. Într-un fel sau altul, şi mama începe să se adapteze la viața alături de cel mic. Așa că nu este deloc deplasat să îşi pună diverse întrebări, oricât de banale ar putea părea unele dintre ele. Iată doar o parte:

Cât îl țin în casă? Oare pot să îl scot afară? Care e momentul potrivit?

Este adevărat că, cel puţin în prima lună de viaţă, nou născutul nu trebuie dus la plimbare în spaţii aglomerate (magazine, mall-uri, mijloace de transport în comun), iar contactul cu alte persoane e bine să fie restricţionat (mai ales când există suspiciuni de răceală, gripă etc). Însă, atenţie, asta nu înseamnă să te izolezi complet de lume şi să staţi numai în casă. Plimbările, dimineaţa şi seara, sunt adorate de bebeluşi. Va dormi mai bine şi mai mult în aer curat. În plus, ieşirile din casă te ajută şi pe tine, în cazul în care treci prin acele stări de tristeţe, „baby blues“, care apar la proaspetele mămici, de obicei în primele două săptămâni de la naştere, şi sunt puse pe seama modificărilor hormonale. Aproximativ 50% din femeile care devin mame se confruntă cu aceste stări de tristeţe temporară, debutul lor fiind asociat cu momentul instalării lactaţiei. Simptomele sunt: tânăra mamă se simte copleşită de noile responsabilităţi, are insomnii, stări de agitaţie şi nelinişte, oboseală, instabilitate emoţională. Când simptomele persistă şi se agravează, se ajunge la depresia postpartum. În concluzie, nu vă izolaţi în casă, alegeţi momentele favorabile termic şi scoateţi-l afară pe bebe: pentru început, cât mai aproape de casă, într-un parc mai puţin aglomerat sau în grădină (dacă locuiţi la casă). De evitat: zilele cu temperaturi extreme (prea frig/ prea cald), zilele ceţoase sau când umezeala este ridicată.

Îl alăptez la cerere, când vrea el, sau îi fac program de masă?

Din ce în ce mai multe proaspete mămici merg pe varianta alăptatului la cerere, adică hrănirea bebeluşului atunci când vrea el, pentru că el ştie cel mai bine când i se face foame. Dacă este hrănit cu formulă, va mânca la un interval de 3-4 ore. Dacă este alăptat, va mânca mai des pentru că laptele matern se digeră mai uşor decât cel formulă. Revenind la alăptatul la cerere, aceasta este o variantă mai mult ca sigur ideală pentru sugar, însă destul de obositoare pentru mamă. Dar cum prima lună de viaţă a bebeluşului (şi toate care urmează) face parte din procesul de adaptare la existenţa extrauterină, în cazul celei care l-a născut, semnifică începutul adaptării la existenţa de mamă. În consecinţă, petrecând timp cu el, urmărindu-i programul, mama va intra în ritmul lui, se va obişnui cu el. Şi-apoi, alăptatul la cerere nu trebuie văzut ca un chin, pentru că „cererea“ nu durează o viaţă. Până la urmă, când decidem să aducem pe lume un copil, în mod automat ne asumăm şi faptul că va trebui să îi dedicăm timp şi să îi asigurăm un confort fizic și emoțional (este total dependent de noi, noi suntem singurul lui sprijin/ajutor).

Nu vreau să îi fac nici un rău, dar dacă îi ciupesc pielea când o să-i tai unghiile?

Sunt multe întrebări legate de îngrijirea unui nou născut, cele privind băița fiind pe primele locuri. Revenind la îngrijirea bebelușului, tăiatul unghiilor reprezintă o sursă de teamă. Ce facem dacă îi ciupim pielea când îi tăiem unghiile? Aplicăm un dezinfectant (alcool alb de 70 de grade) pe o compresă sterilă şi presăm zona respectivă. Putem folosi şi şervete impregnate cu alcool (se găsesc în farmacii). Chiar dacă par mici şi fragile, unghiile bebeluşilor cresc destul de repede şi sunt suficient de tăioase pentru a se zgâria pe faţă. Evitaţi să le puneţi mănuşi de bumbac, când stau în casă, în ideea de a nu se mai răni pe faţă! Cea mai bună metodă este să li se taie unghiile. Punându-le mănuşi, le limitaţi simţul tactil. Vârfurile degetelor au cele mai multe terminaţii nervoase din organism şi sunt principala sursă de informaţie tactilă din mediul extern. Şi-aşa nou născuţii se află într-o „situaţie“ foarte vulnerabilă: văd neclar şi la distanţă mică, sunt dependenţi de alţii, au mişcări reduse. Luaţi-le şi posibilitatea de a simţi lumea din jur prin intermediul atingerilor şi le veţi lua aproape totul!

Te-ar putea ajuta și:
„Este normal ca un bebeluș de 2 luni să tresară în somn?“ Medicul specialist răspunde
„Este sau nu este bine ca bebe să stea/ doarmă în plan înclinat?“ Medicul specialist răspunde
Este obligatorie ecografia de şold la bebeluşi? Dacă da, când se face?