Bebeluși

Săptămâna mondială a alăptării 2021

Avantajele alăptării pentru bebeluş

În fiecare an, din 1992, între 1 şi 7 august se sărbătoreşte „Săptămâna mondială a alăptării“. În aproape 30 de ani, evenimentul a luat o amploare uriaşă în lume, fiind susţinut de numeroase organizaţii şi nu numai.

„Săptămâna mondială a alăptării“ a fost celebrată, pentru prima dată, acum 29 de ani, de către WABA (World Alliance for Breastfeeding Action/ Alianţa mondială pentru acţiune în alăptare), o reţea globală de organizaţii şi persoane dedicată protecţiei, promovării şi susţinerii alăptării în întreaga lume.

La momentul actual, „Săptămâna mondială a alăptării“ este mediatizată în peste o sută douăzeci de ţări, prin intermediul UNICEF, OMS şi partenerii acestora – persoane, organizaţii, guverne. WABA însăşi a fost creată cu scopul de a restabili o cultură internaţională a alăptării şi de oferi sprijin pentru alăptare la nivel global.

Organizaţia mondială a sănătăţii şi Academia americană de pediatrie subliniază importanţa alăptării atât pentru mame, cât și pentru copii. Ambele recomandă alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă, după această perioadă alăptarea putând continua până la doi ani sau mai mult, în paralel cu hrana solidă.

Contextul pandemic a venit cu multe întrebări pentru toată lumea, inclusiv pentru mamele care au alăptat/ alăptează, iar una dintre întrebările cel mai des întâlnite în rândul lor a fost Trece sau nu trece coronavirusul prin laptele matern. I-am adresat şi noi întrebarea Ilincăi Tranulis, medic pediatru şi consultant lactaţie ICBLC. Răspunsul îl găsiţi în articolul cu acelaşi titlu, publicat la rubrica Sfatul specialistului, pe site-ul copiisiparinti.ro.

Numeroase studii privind importanţa continuării alăptării în contexte mai delicate au fost publicate şi în perioada pandemiei. Un astfel de exemplu este Poziția OMS față de separarea nou născuților de mame, în contextul pandemiei de Covid-19. O altă cercetare interesantă este şi cea care explică de ce laptele matern este considerat o comoară, cărui element particular din compoziţia lui i se datorează acest lucru (Studii noi: alarmina, „aurul“ din laptele matern).

Revenind la avantajele alăptării pentru bebeluş, iată o parte dintre ele: 

  • este alimentul ideal pentru dezvoltarea ideală, adaptat nevoilor lui, în funcţie de vârstă;
  • este steril şi gratis şi la temperatura potrivită;
  • asigură o bună creştere a copilului, fiind uşor digerabil;
  • protejează copilul de infecţii datorită imunoglobulinelor şi enzimelor pe care le conţine;
  • reduce riscul de diabet zaharat, obezitate, colesterol crescut, alergii;
  • alăptarea favorizează dezvoltarea musculaturii feţei şi a dentiţiei;
  • ajută la dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi creşte sentimentul de siguranţă al copilului.

Legat de beneficiile pe care alăptarea o are pentru mamă, printre ele se numără: retracția uterului are loc mai repede dacă este stimulată zona sânului, alăptarea este cea mai bună cură de slăbire, asigură protecţie împotriva unei eventuale sarcini, legătura dintre mamă și copil devine mai puternică.

S-ar putea să te intereseze: Curs online de alăptare susținut de Dr. Ilinca Tranulis