Înainte de a trece la partea creativă a procesului – sculptarea modelului – alegeți un dovleac cât mai „expresiv“: rotofei, simetric și, ideal, cu codița în dotare (poate fi utilizată pe post de accesoriu). Spălați-l apoi, ștergeți bine exteriorul, faceți-i capac, scoateți miezul cu mâna, puneți semințele deoparte, pe o farfurie, și lăsați-le să se usuce la lumina soarelui.
Ceea ce rămâne din miez se ia foarte bine cu ajutorul unei linguri. Copiii, având mânuțele potrivite pentru o astfel de operațiune – sunt mici și intră ușor în interiorul dovleacului – pot scrijeli cu lingura sau lingurița pereții dovleacului astfel încât să fie curățat perfect. Începând cu 5-6 ani, e o activitate care s-ar putea să le placă, mai ales dacă este făcută împreună cu părinții.
Și încă un lucru înainte de a trece la treabă: atenție cu obiectele ascuțite! Va fi nevoie de cuțit și alte obiecte ascuțite pentru a da găuri, așadar, grijă sporită!
„Familia Dovleac“ așteaptă să vă lumineze casa
Modelul de tată pe care l-am găsit noi e puțin cam sever, e drept, însă asta nu ne împiedică să ridicăm colțurile buzelor și să-i dăm un aer mai relaxat. Sau, eventual, putem dramatiza ochii adăugându-le un monoclu, pictat. Nasul rămâne neschimbat! Uitați-vă cât e de funny puiul de dovleac!
„Dovleacul Fairy Tale“ sau „Dovleacul vis de toamnă“
Oricât de sofisticat vi s-ar părea modelul de mai jos, nu vă panicați! Nu toți au răbdarea, și nici talentul de a sculpta o zână care împrăștie praf de stele pe un dovleac. E nevoie de timp mai mult, atenție mai multă și interes pentru detalii. Cum totul pleacă din desen, dacă acesta este realizat armonios și corect, se poate sculpta apoi încet, pe linia lui.
Dacă totuși modelul este complicat, o altă idee pentru Dovleacul Fairy Tale este sculptarea unor stele de dimensiuni diferite, împrăștiate simetric pe toată suprafața. Important! După etapa de desen și făcut găuri în dovleac, pentru a sculpta forma, este esențial să curățați bine suprafața de pe perete, cea din interior. Cu cât e mai bine curățată, cu atât lumina se va împrăștia mai frumos, iar efectul va fi de basm.
„Dovleacul Sperie Ciori“ – neserios și pus pe șotii
Așa cum se vede și în imagine, pentru a da viață „Dovleacului Sperie Ciori“, este nevoie de doi dovleci, unul mai mare, baza/ corpul, și unul mai mic, capul. Restul accesoriilor – pălăria și gulerul – se pot improviza, important este să nu fie inflamabile. Conturul negru din interior, de pe linia desenului, se face ușor cu un penson înmuiat în acrilic. Important – se face capac atât pentru dovleacul mare, cât și pentru dovleacul mic, în cazul din urmă, în partea de jos, nu deasupra (pentru ca lumina din dovleacul mare să se împrăștie și în sus).
S-ar putea să te inspire și:
Activități în casă pentru copiii de doi ani
Semne de carte handmade: 5 modele care îi vor cuceri pe copii
Idei de joacă cu plastilina