Copii

Cum îl învăţăm pe copil să îşi strângă singur jucăriile

Jocul este cel mai bun mod de a învăţa un copil să îşi organizeze activităţile, obiectele personale, jucăriile.

În jurul vârstei de aproximativ 1 an, copilul ar putea începe să fie învăţat să îşi strângă jucăriile împreună cu mami sau tati. Aceasta este opinia lui Michele Kambolis terapeut licenţiat în domeniul creşterii copiilor şi al familiei şi fondator al Harborside Counseling Centre din Vancouver (sursă: www-todaysparent-com).

Desigur, dacă deţine abilităţile motorii pentru a ridica lucrurile şi a înţelege ce i se cere, cu cât acest proces al strângerii jucăriilor începe mai devreme, cu atât mai bine – mai precizează Michele Kambolis.

Este nevoie, desigur, de puţină răbdare (puţin mai multă, de fapt) şi de exerciţiu (în sensul unei practici constante) pentru ca strânsul jucăriilor să devină un obicei. Un copil nu este programat genetic să îşi strângă singur jucăriile sau să facă ordine în cameră; nu puţini sunt cei care se încăpăţânează să facă acest lucru, se revoltă, fiind obiceiuri care se învaţă treptat prin intermediul familiei.

Trecând peste clasicile îndemnuri de genul Fiţi calmi şi Aveţi răbdare când îl învăţaţi pe un copil un lucru nou, iată, în cazul deprinderii obiceiului de a strânge singuri jucăriile, un exerciţiu amuzant şi relaxant, sub formă de joc.

Exerciţiul se numeşte joc pregătitor şi este recomandat de Sally Goldberg, în cartea „50 de activități interactive pentru dezvoltarea copilului“ (p. 104) a cărei autoare este:

  • faceţi cu creta un cerc larg pe un raft (sau în locul unde ar urma să stea jucăriile);
  • puneţi în interiorul cercului o jucărie uşor de manevrat, luaţi-o din cerc şi daţi-i-o apoi copilului (important este să vă vadă că aţi pus-o mai întâi în cerc);
  • arătaţi-i/ spuneţi-i copilului să o pună singur în cerc;
  • numărul jucăriilor poate creşte pe măsură ce copilul îşi desăvârşeşte abilităţile;
  • treptat, lărgiţi cercul pentru a încăpea toate jucăriile.

Notă: Jocul poate fi început până în vârsta de 3 ani.

Copilul îşi întinde pluşurile peste tot? Sugestii… Copilul îşi întinde pluşurile peste tot pentru a-şi marca în felul lui teritoriul. Încetul cu încetul va trebui să diferenţieze spaţiile personale ale fiecăruia şi, de asemenea, să aprecieze spaţiile comune. Instalarea unei cutii transparente în care să îşi pună jucăriile de pluş ar putea fi o soluţie. Chiar dacă nu are camera lui, este important să aibă colţul lui, spaţiul lui delimitat în camera respectivă.

Spor la strânsul jucăriilor!

Citeşte şi:
Să creăm împreună prima carte a copilului!
Cum îi învățăm pe copii valoarea banilor
Operaţiunea spălatul pe dinţi – reguli de bună conduită dentară

Foto: www.freepik.com