Copii

În căutarea somnului pierdut: copilul se culcă foarte târziu

Când copilul se culcă târziu seara, este posibil să îşi dorească să recupereze timpul pe care nu a reuşit să-l petreacă, în ziua respectivă, împreună cu mami sau cu tati.

Pe de altă parte, fiecare copil are ora lui de somn, nu toţi sunt în pat la ora 8, la 9 sau la 10. Între vârsta de 2 şi 6 ani problemele legate de somnul copilului nu sunt deloc rar întâlnite.

În cazul în care părinţii lucrează până târziu, este important un minimum de 10-15 minute petrecute împreună cu cel mic, pentru a-şi satisface dorinţa de atenţie şi tandreţe şi a merge apoi la culcare mai liniştit.

Oricum ar fi, este important să existe un program de somn (pentru că îi va regla ceasul biologic) şi un ritual creat în jurul acestuia:

  • eventual o băiţă relaxantă înainte de culcare, pentru a i se induce starea de relaxare;
  • configurarea unor activităţi liniştite după masa de seară;
  • asigurarea unui spaţiu propice somnului (fără surse care să-i distragă atenţia copilului, cum ar fi televizorul, laptopul ori prezenţa oricărui alt tip de ecran);
  • evitarea produselor energizante înainte de somn (care conţin cofeină, ori zahăr adăugat sau prea mulţi carbohidraţi);
  • staţi alături de copil atât şi aşa cum vă spune instinctul (timpul va trece şi ne vom dori să retrăim aceste momente la un moment dat); sau verificaţi-l la o perioadă de timp regulată (stabilită după propriile criterii).

Alte articole pe aceeaşi temă:
Copilul este foarte agitat – importanţa consultului specializat
Copilul este somnambul
Copilul se trezeşte noaptea şi plânge

Foto: www.freepik.com