Sarcină

Sarcina ectopică sau extrauterină: definiţie, simptome, tratament

Sarcina ectopică (extrauterină) mai este cunoscută şi ca sarcina tubară. Netratată, ea poate pune în pericol fertilitatea femeii.

Ce este sarcina ectopică (extrauterină)? Sarcina ectopică apare atunci „când ovului fecundat se implantează în afara uterului, de obicei în peretele uneia dintre trompele uterine“٭. Procentajul acestor sarcini este de 2%; alte statistici indică o incidenţă de 1 la 50 de sarcini٭٭. Indiferent de condiţia embrionului (chiar dacă este, de exemplu, sănătos), deoarece nu este „implantat“ unde trebuie, sarcina nu poate evolua. În cazul în care dezvoltarea continuă, trompa uterină se lezează şi, în felul acesta, se pune în pericol viaţa mamei.

Care sunt simptomele sarcinii extrauterine? Unul dintre simptomele cel mai des întâlnite, în cazul sarcinii extrauterine, este durerea abdominală. Apare brusc, este intensă şi se manifestă în primele 8 săptămâni de sarcină. Durerea poate fi asociată cu sângerări vaginale. Ruperea trompei se reflectă într-o durere puternică resimţită în zona pelvisului, abdomen, umăr şi gât٭٭.

În ce constă tratamentul? Tratamentul constă în intervenţia chirurgicală şi întreruperea sarcinii. Intervenţia poate varia însă de la caz la caz. În cazul în care nu regresează spontan, se impune intervenţia chirugicală – ablaţia trompei sau păstrarea trompei. „Statistic, majoritatea femeilor care au avut o sarcină ectopică pot rămâne din nou însărcinate, chiar dacă li s-a eliminat o trompă uterină. Ocazional, poate fi necesară utilizarea unui tratament de fertilitate, cum ar fi FIV, dacă ambele trompe uterine sunt îndepărtate. Șansele de a avea o altă sarcină ectopică sunt mai mari dacă a mai existat una, dar riscul este încă mic (în jur de 10%)“ – ne asigură dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie.

Citeşte şi:
„Câtă cafea am voie să beau zilnic în sarcină?“ Medicul specialist răspunde
„Când sunt interzise relațiile sexuale în timpul sarcinii?“ Medicul specialist răspunde

٭„Sarcina, naşterea şi nou-născutul“ (de Penny Simkin, Janet Whalley şi Ann Keppler, traducere de dr. Dana Mihai, ed. Meteor Press, 2009, p. 73);
٭٭ „Sarcina extrauterină (ectopică)“ – www.romedic.ro

Foto: www.freepik.com