Sfatul specialistului

„Când sunt interzise relațiile sexuale în timpul sarcinii?“ Medicul specialist răspunde

În ce măsură activitatea sexuală, în timpul sarcinii, ar putea afecta fătul?

„Copilul, în timpul sarcinii, este protejat de lichidul amniotic din uter, precum și de mușchii uterului. Activitatea sexuală nu va afecta copilul, atâta timp cât nu există complicații precum risc de naștere prematură sau probleme cu placenta. Cu toate acestea, sarcina poate provoca modificări ale nivelului de confort și a dorinței sexuale“ – ne-a spus dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia).

Citiţi, mai jos, mai multe informaţii despre acest subiect, oferite de medicul specialist:

Poate duce contactul sexual la avort spontant? A avea contact sexual în timpul sarcinii nu provoacă un avort spontan. Cele mai multe avorturi spontane apar deoarece fătul nu se dezvoltă normal. Stimularea sânilor, orgasmul feminin și anumiți hormoni din material seminal numiți prostaglandine pot provoca contracții uterine.

Când se recomandă evitarea contactului sexual în sarcină? Medicul recomandă evitarea contactului sexual în caz de:

  • sângerare vaginală inexplicabilă în timpul sarcinii;
  • pierderi de lichid amniotic;
  • deschidere prematură a colului uterin (incontinență cervicală);
  • placenta acoperă parțial sau complet orificiul cervical (placenta previa) sau există o altă patologie placentară (de exemplu: placenta are o aderență anormală la nivelul uterului (placenta accreta, increta, percreta);
  • pacienta are în antecedente travaliu prematur sau naștere prematură.

Dr. Ruxandra Cigăran Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. În relaţia cu pacienţii, mizează pe răbdare, perseverenţă şi atenţia la detalii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.

Citeşte şi:
„Acum 3 luni am făcut o operaţie de extrauterină. După cât timp pot încerca să rămân însărcinată iar?“

Este indicat duşul vaginal în timpul sarcinii?
Este chiar atât de dureroasă naşterea naturală?