Din acest motiv, sarcina reprezintă o perioadă în care femeile acordă o atenție deosebită alimentației. Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne spune mai multe despre consumul de cafea în perioada sarcinii, efectele ei și cantitatea recomandată.
Care este cantitatea zilnică de cofeină recomandată? În ceea ce privește cafeaua, consumul în cantități mari pe parcursul sarcinii a fost asociat cu probleme de creșterea și dezvoltare a bebelușului. Se recomandă limitarea consumului de cofeină la maximum 200 de miligrame pe zi și trebuie să se ia în considerare cantitatea de cofeină din toate produsele consumate, nu numai cea din cafea: ceai, ciocolată, băuturi energizante, băuturi răcoritoare.
Ce spun studiile? Cercetările sugerează că un consum moderat de cofeină, sub 200 mg pe zi, nu provoacă avort spontan, naștere prematură sau restricție de creștere. Unele studii au corelat consumul mare de cofeină cu greutatea mai mică la naștere a copiilor pentru vârsta lor de gestație sau cu riscul de restricție de creștere. De asemenea, câteva studii au stabilit că un consum moderat de cofeină în timpul sarcinii nu a afectat somnul bebelușului în primele trei luni.
Alte recomandări. În concluzie, o alimentație echilibrată în sarcină, cu evitarea produselor neesențiale, asigură dezvoltarea corespunzătoare a copilului și o stare de sănătate optimă pentru viitoarea mămică.
Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. În relaţia cu pacienţii, mizează pe răbdare, perseverenţă şi atenţia la detalii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.
Citește și alte articole semnate de medicul specialist:
„Am dureri groaznice la menstruație. Poate fi ceva grav?
„Ce medicamente sunt interzise în sarcină?“
„Când sunt interzise relațiile sexuale în timpul sarcinii?“