Sfatul specialistului

„Ce medicamente sunt interzise în sarcină?“ Medicul specialist răspunde

Administrarea unor medicamente prezintă un risc mare de defecte congenitale sau alte probleme la făt. Însă, uneori, oprirea unui medicament pe timpul sarcinii (cum ar fi unul care controlează convulsiile) prezintă un risc mai mare pentru mamă și copil decât continuarea administrării acestuia.

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia), răspunde la întrebările cel mai des întâlnite legate de administrarea medicamentelor în perioada sarcinii.

De ce se evită administrarea medicamentelor în sarcină?
De obicei, medicii recomandă evitarea administrării medicamentelor în timpul sarcinii, dacă este posibil, în special în primul trimestru, când se formează organele unui bebeluș. Dar uneori este necesară administrarea unor tratamente pentru o problemă de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau astmul.

În ce condiții se prescrie un medicament în sarcină?
Înainte de a prescrie orice medicament, medicul analizează dacă riscul administrării unor medicamente este mai mare decât riscul de a nu trata boala. Atunci când pacienta sau fătul sunt în pericol fără tratament, medicul prescrie medicamentele necesare. De exemplu, unele antibiotice sunt sigure pentru femeile însărcinate, altele, în schimb, nu sunt.

Recomandarea este să nu administrați medicamente fără aprobarea medicului!
Majoritatea medicamentelor nu sunt studiate la femeile gravide, deoarece cercetătorii își fac griji cu privire la modul în care medicamentele ar putea afecta copilul. Testarea medicamentelor pe femei însărcinate nu este considerată etică. Dar unele medicamente au fost administrate în mod constant femeilor gravide astfel că medicii știu cât de sigure sunt. Recomandarea este să nu administrați medicamente fără aprobarea medicului! Administrarea unor medicamente prezintă un risc mare de defecte congenitale sau alte probleme la făt. Însă, uneori, oprirea unui medicament pe timpul sarcinii (cum ar fi unul care controlează convulsiile) prezintă un risc mai mare pentru mamă și copil decât continuarea administrării medicamentului. Se recomandă o discuție cu medicul despre orice tratament în cazul în care se planifică o sarcină. O parte dintre medicamentele eliberate fără prescripție medicală care cresc șansele de defecte congenitale sunt: fenilefrina sau pseudoefedrina, medicamente pentru tuse și raceală care conțin guaifenesina, medicamente pentru durere, cum ar fi antiinflamatoarele.

Care (mai) sunt medicamentele cu risc crescut de apariție a malformațiilor fetale?
Unele dintre medicamentele eliberate pe bază de rețetă au risc crescut de apariție a malformațiilor fetale: medicamentul pentru acnee izotretinoin (cum ar fi Roaccutane), inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, cum ar fi benazepril și lisinopril, care scad tensiunea arterială, unele medicamente pentru controlul convulsiilor (acidul valproic), unele antibiotice, metotrexatul, care este uneori utilizat pentru tratarea artritei, warfarina, care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, litiu utilizat pentru tratarea depresiei bipolare, unele medicamente utilizate pentru tratarea anxietății sau a depresiei.


Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia) Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. În relaţia cu pacienţii, mizează pe răbdare, perseverenţă şi atenţia la detalii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.

Citeşte şi:
„Acum 3 luni am făcut o operaţie de extrauterină. După cât timp pot încerca să rămân însărcinată iar?“

Este indicat duşul vaginal în timpul sarcinii?
Este chiar atât de dureroasă naşterea naturală?