Cum se manifestă durerea menstruală?
Durerea menstruală (dismenoree) este frecventă, o mare parte a femeilor prezintă această durere în tipul menstruației. De obicei, se simte ca nişte crampe musculare dureroase la nivel pelvin, care pot iradia în spate și coapse. Durerea apare uneori ca spasme intense, iar alteori poate fi de intensitate mică, dar constantă. Unele perioade pot provoca disconfort mic sau deloc, în timp ce altele pot fi foarte dureroase.
De ce apare durerea menstruală?
Durerea apare atunci când peretele muscular al uterului se contractă pentru a ajuta țesutul care căptușește uterul pe interior să se elimine. Când peretele uterului se contractă, vasele de sânge care căptușesc uterul se comprimă. Astfel, se întrerupe temporar aportul de sânge și implicit aportul de oxigen în uter. Fără oxigen, țesuturile din uter eliberează substanțe chimice care declanșează durerea și o amplifică. Nu sunt dovezi concrete care să explice de ce la unele femei această durere este de intensitate foarte mare.
Se poate întâmpla ca durerile menstruale să aibă o cauză medicală?
Mai rar, durerea menstruală poate fi cauzată de o afecțiune medicală precum: endometrioză, boală inflamatorie pelvină, adenomioză, fibrom uterin. Atunci când durerile menstruale sunt severe, sângerările menstruale sunt neregulate sau mai abundente decât în mod normal se recomandă să consultați un medic specialist pentru a exclude o afecțiune medicală.
Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. În relaţia cu pacienţii, mizează pe răbdare, perseverenţă şi atenţia la detalii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.
Citeşte şi:
„Acum 3 luni am făcut o operaţie de extrauterină. După cât timp pot încerca să rămân însărcinată iar?“
Este indicat duşul vaginal în timpul sarcinii?
Este chiar atât de dureroasă naşterea naturală?