Sarcină

Sarcina: manifestări care te-ar putea pune pe gânduri

Manifestări ale sarcinii

Oricare ar fi simptomele cu care te confrunți în perioada sarcinii, odată ce te pun pe gânduri și le găsești nefirești, este important să comunici cu medicul.

Sângerările din prima lună de sarcină, cunoscute și ca „sângerări punctiforme“, apar, conform explicațiilor oferite de dr. Marjorie Greenfield, specialistă în obstetrică și ginecologie, în cartea „Ghidul viitoarei mame“ (Editura All, p. 4), atunci când embrionul se fixează în peretele uterin sau în clipa în care în mod obișnuit ar trebui să vină ciclul. Sângerările sunt un motiv de panică pentru femeile însărcinate, însă ele nu sunt întotdeauna o problemă. Recomandat este să comunici cu medicul specialist imediat ce le observi, pentru a le descrie în detaliu – în ce lună apar, care este cantitatea lor, durata lor, ce simptome li se asociază.

În aceeași carte citată mai sus, aflăm informații și despre contracţiile Braxton-Hicks – situațiile în care abdomenul sau uterul se strânge. Acest tip de contracții sunt neregulate și nu se întâlnesc la toate gravidele. Întrebarea pe care ți-ai putea-o pune este cum facem diferența între contracțiile Braxton-Hicks și contracțiile care anunță travaliul real. Dacă durata lor depășește o oră, două, în mod cert nu mai este vorba despre niște „contracții de pregătire“, așa cum mai sunt numite contracțiile Braxton-Hicks. Pot apărea din trimestrul doi, dar sunt mai des întâlnite în ultimul trimestru. 

Pentru că mâinile și picioarele umflate ar putea anunța o eventuală preeclampsie (specialiștii spun că nu este semn cert de preeclampsie, ci că ar putea-o însoți) – afecțiune ce apare în a doua jumătate a perioadei de sarcină (după săptămâna 20, dar uneori și mai devreme), mai frecvent la prima sarcină/ sarcina gemelară/ sarcina multiplă – este cu atât mai important să anunți medicul imediat ce remarci aceste simptome. Ca prevenție, atenție la consumul de sare și hidratare.

Mai multe articole despre sarcină:
Sarcina, pe trimestre: ce transformări aduce fiecare etapă
Tot ce trebuie să știi despre amniocenteză
Dezlipirea de placentă în timpul sarcinii: cauze

Distribuie articolul pe FacebookDistribuie articolul pe WhatsApp