Sarcină

Suplimentele cu fier în sarcină

Suplimentele cu fier în sarcină

Suplimentele cu fier în sarcină se iau doar la recomandarea medicului şi în urma unor analize prin care se evidenţiază acest deficit.

Un studiu efectuat în 2014, de către un grup de cercetători din California, a stabilit o eventuală legătură între suplimentele cu fier luate în sarcină şi riscul apariţiei autismului la copil. Concret, conform informaţiilor publicate pe Mediafax, mamele care au avut copii diagnosticaţi cu autism au spus că au luat mai puţine suplimente cu fier în sarcină, comparativ cu cele ai căror copii nu au fost diagnosticaţi cu această afecţiune. Cu toate astea, observaţia a rămas la stadiul de simplă asociere, fiind nevoie de o continuare şi o repetare a experimentelor.

Ce rol are fierul în dezvoltarea fătului? Unul dintre rolurile esenţiale ale fierului este de a construi eritrocitele copilului. Eritrocitele sunt globulele roşii, celule roşii sau hematii, fiind implicate în metabolismul celular. Fierul are, de asemenea, şi rolul de a întreţine celulele mamei.

Suplimentul de fier necesar se stabileşte în funcţie de cantitatea existentă deja în măduva osoasă şi de aportul asigurat prin intermediul alimentaţiei. Prin urmare, dacă medicul consideră că este nevoie de suplimente, în urma analizelor, va prescrie doza recomandată. Există însă şi specialişti care prescriu, pentru prevenţie, acest supliment, în special atunci când există anumiţi factori de risc.

Un detaliu interesant este momentul în care fătul îşi ia de la mamă fierul de care are nevoie. „Ei preiau din ce în ce mai mult spre sfârşitul sarcinii, pe măsură ce cresc şi produc mai multe celule roşii. Rareori un nou-născut are anemie prin deficit de fier, chiar dacă mama prezintă niveluri scăzute ale fierului“, scrie Marjorie Greenfield, în Ghidul viitoarei mame (Ed. All, 2013, p. 115).

Citeşte şi:
Tulburările de somn în sarcină
Durerile de cap în sarcină: când e nevoie să mergem la medic
Studii noi: unde poate duce nivelul ridicat de acid folic din sarcină