Sarcină

„Oare unde am pus cheia?!“. Despre tulburările de memorie din sarcină

Să nu te mire dacă, în perioada sarcinii, vei observa că uiţi mai repede anumite lucruri. Este vorba de o tulburare de memorie, din fericire, temporară. Englezii o numesc „pregnancy brain“.

De-a lungul sarcinii (şi nu doar) s-ar putea să te găseşti în ipostaza de a te lupta să-ţi aminteşti anumite detalii, de a te concentra mai mult decât în mod normal asupra unor acţiuni sau, dimpotrivă, de a acorda atenţie sporită lucrurilor dintre cele mai mărunte. Este ceea ce se numeşte „pregnancy brain“ sau „mommy brain“. Din fericire, amnezia de sarcină este temporară, iar cercetătorii australienii recomandă ferm respectarea unui orar de somn, dieta echilibrată şi mişcarea. Şi, totuşi, ce se întâmplă în sarcină cu creierul nostru?

Autorii unui studiu cu acest subiect, publicat în „Nature neurosciences“, au observat în urma unor experimente realizate prin mijloace imagistice că, în sarcină, au loc modificări în structura şi dimensiunea substanţei cenuşii. Concret, este vorba de o diminuare a substanței cenușii în zonele asociate cu aptitudinile sociale, percepția și interpretarea dorințelor, emoțiilor, intențiilor și stărilor celuilalt sau ale lor. Însă ceea ce este şi mai interesant este că acest fenomen nu influenţează capacitatea cognitivă a mamei (de a gândi şi de a înţelege). Prin urmare, modificările substanţei cenuşii au un rol precis: „traduc“ capacitatea de adaptare a creierului nevoit să facă față stresului provocat de tsunami-ul hormonal din timpul gravidității.

„Mommy brain“ apare în cele mai multe situaţii în ultimul trimestru de sarcină şi poate afecta chiar şi persoanele care se consideră extrem de organizate. Tulburările de memorie nu reprezintă un motiv de îngrijorare decât atunci când ne afectează în mod dramatic viaţa şi suntem nevoiţi, în consecinţă, să solicităm consultul medical.

Articole recomandate:
7 exerciții simple de relaxare în sarcină
Tulburările de somn în sarcină
Durerile de cap în sarcină: când e nevoie de evaluarea medicală