Sfatul specialistului

„Am un copil de 1 an care se scarpină des pe brațe și are bubițe. E posibil să fie pe fond psihic?“

Mâncărimea de piele sau pruritul este o senzație neplăcută, de intensități diferite, al cărei control poate fi o adevărată provocare.

Dr. Irina Cudritchi, medic specialist dermato-venerologie (Illuma Clinique), vorbeşte despre prurit, de la cauze până la identificarea factorilor și, nu în ultimul rând, soluții recomandate:

De câte tipuri este pruritul? Mâncărimea de piele sau pruritul este o senzație neplăcută, de intensități diferite ccare poate afecta anumite părți ale corpului, denumit prurit localizat, sau generalizat, când este la nivelul întregului corp.

Care este cauza pruritului? Cauza pruritului este variată, putând fi simptom pentru o afecțiune ușoară, până la afecțiuni serioase. Dar, cel mai des, acesta este întâlnit ca prim simptom în dermatita atopică, declanșându-se frecvent un cerc vicios: pruritul duce la scărpinat, determinând astfel modificări cutanate care, în final, vor scădea pragul de sensibilitate făcând să reapară pruritul.

Ce soluții există? Este foarte important să fie eliminați factorii ce determină uscăciunea pielii (xeroza), controlarea pruritului și refacerea barierei cutanate prin menținerea ei emoliată și suplă. Se recomandă folosirea întotdeauna a unor geluri blânde, neiritante, sau a unor uleiuri de duș.


Dr. Irina Cudritchi, medic dermato-venerolog, este specializată în terapii al căror scop este redarea sănătății pielii, al aspectului natural și al unui ten întinerit prin injectări cu acid hialuronic, toxină botolinică, radio-frecvență fracționată pentru tratamentul cicatricilor, inclusiv al celor post-acneice, a vergeturilor sau a pielii laxe, îmbătrânite, terapia Vampir (PRP), mezoterapia sau tratamentul acneei.

Citește și alte articole supervizate de medicul specialist:
„Mi-au apărut niște pete maro în zona tâmplei și pe frunte. Care este cauza?“ Specialistul răspunde
„Sunt bărbat și mi se exfoliază pielea în zona sprâncenelor, nasului și a bărbii. Ce soluții am?“ Medicul răspunde
„Mi-au apărut vergeturi. Ce soluții am pentru îndepărtarea lor?“ Opinia specialistului