Vaccinarea anti-HPV este singura opțiune preventivă în ceea ce privește infecția cu acest virus și prevenția reală a cancerului de col uterin și nu numai. Cancerul anal, penian, faringian pot fi tipuri de cancer determinate de infecția HPV. Pentru acest tip de infecție nu există un tratament țintit și singura opțiune reală de prevenție este vaccinarea. Recomandările actuale în ceea ce privește vaccinul anti-HPV sunt următoarele: să se efectueze atât la fete, cât și la băieți în perioada de adolescență în mod ideal. Dacă acest lucru se întâmplă înainte de începerea vieții sexuale sunt suficiente 2 doze, conform programului național de vaccinare.
NB: Medicul de familie este cel care efectuează această vaccinare, actual doar la fetițele între 11 și 18 ani în România. Având în vedere rata mare de cancere de col pe care noi le depistăm în practica uzuală, recomandările și studiile actuale au extins practic programul de vaccinare anti-HPV până la vârsta de 45 ani, dar adăugând o a treia doză de rapel pentru o protecție eficientă, tocmai pentru a putea cuprinde un număr cât mai mare de femei în programul de prevenție. Astfel că, și dacă există deja infecție dovedită cu una dintre tulpinile HPV de risc înalt, tot este util să efectuăm vaccinarea, pentru a preveni ceea ce noi numim co-infecție, adică o infecție cu mai multe tulpini care poate crește suplimentar riscul de cancer de col uterin. Spre exemplu – statisticile actuale arată că 70% din cancerele de col sunt date de infecția cu tulpinile 16, 18, dar dacă însumăm și alte tulpini de risc înalt cum sunt 31, 33, 45 alături de cele 2 menționate anterior – ajungem la un procent de 95% din cancerele de col diagnosticate actual la nivel mondial.
Concluzii. Este important să ne vaccinam, este important să vaccinăm adolescenții înainte de începerea vieții sexuale, pentru a beneficia de o reală protecţie împotriva tipurilor de cancere determinate de infecția HPV.
Dr. Laura Mustață (clinica Nativia) este medic specialist în obstetrică-ginecologie și a efectuat un stagiu de supraspecializare în chirurgia oncoplastică și reconstrucția mamară la Oxford University Hospital, Marea Britanie. Principalele sale competențe sunt ecografia ginecologică și obstetricală obținând, de asemenea, și o calificare europeană în chirurgie mamară (Europen Board of Surgery qualification in Breast Surgery). În cadrul spitalului universitar din Oxford, a dobândit experiență în evaluarea pacientelor cu patologie mamară și cancer de sân.
Citeşte şi alte articole semnate de medicul specialist:
De câte ori pe an ar trebui să mergem la ginecolog?
Se poate preveni cancerul de sân?
Cât de tare se modifică vaginul după naşterea naturală şi în cât timp îşi revine?
Care sunt simptomele cancerului de col uterin care ar trebui să ne îngrijoreze?