În emisiunea Protecţie solară în fiecare zi, realizată de Bebe Tei împreună cu laboratoarele La Roche-Posay şi moderată de Anca Jecan, Training Manager – ACD L’Oréal Romania, dr. Oana Ionescu Bozdog, medic primar dermatovenerologie, vorbeşte despre mai multe aspecte privind sănătatea pielii.
Unul dintre subiectele aduse în discuţie este şi cel al aluniţelor. Ce facem dacă observăm că apare o aluniţă nouă pe piele sau una care se modifică? Dna doctor ne sfătuieşte, în principal, să nu ne speriem, „pentru că nevii pigmentari tot apar de-a lungul vieţii, unii pot fi şi programaţi genetic“.
Există totuşi o situaţie când este recomandat să luăm măsuri, cea în care aluniţa respectivă se modifică, creşte în dimensiuni, devine asimetrică, îşi schimbă culoarea. Se impune în acest caz o programare la medicul dermatolog pentru a evalua natura nevului în discuţie. De altfel, medicul ne sugerează să efectuăm anual un control dermatologic pentru o evaluare generală.
Aluniţele care îşi modifică forma se numesc atipice sau displazice şi impun o monitorizare mai atentă pentru că există riscul de a se transforma în melanom. Alte contexte când aluniţele necesită monitorizare medicală sunt: apariţia mâncărimilor/ durerii/ inflamaţiilor/ sângerărilor.
Citeşte şi:
„Am dureri groaznice la menstruație. Poate fi ceva grav?“ Medicul specialist răspunde
„După 7 zile de la avort, am făcut sex neprotejat. Pot rămâne însărcinată iar?“ Medicul specialist răspunde
Mă înţeapă sânul stâng. Ce trebuie să fac, ecografie mamară sau mamografie?