Sfatul specialistului

„După 7 zile de la avort, am făcut sex neprotejat. Pot rămâne însărcinată iar?“ Medicul specialist răspunde

Dacă unele femei îşi reiau viaţa sexuală la scurt timp după avort, altele îşi pierd din interes. Este bine de ştiut, în primul caz, că avortul nu afectează fertilitatea şi că este recomandată o metodă de contracepţie.

Afectează avortul fertilitatea? Şi cât de eficiente sunt metodele contraceptive folosite imediat după o întrerupere de sarcină? Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia), ne răspunde:

Afectează avortul fertilitatea? Avortul nu afectează fertilitatea unei femei, iar procesul de ovulație se reia după un avort. Indiferent dacă ați avut un avort chirurgical sau unul medicamentos, puteți ovula (deveni fertilă) din nou, foarte curând după avort, înainte de reluarea menstruației.

Există riscul de a rămâne însărcinată imediat după un avort? Un ovul poate fi eliberat din ovar după câteva zile (7-8 zile) de la tratamentul pentru avort. Aceasta înseamnă că există riscul de a rămâne însarcinată imediat după un avort. Prin urmare, este important să începeți să utilizați o metodă contraceptivă imediat după avort dacă doriți să preveniți o sarcină.

Sunt eficiente metodele contraceptive imediat după avort? Majoritatea metodelor contraceptive pot fi inițiate și sunt eficiente imediat sau în următoarele zile după avort în funcție de tipul de contracepție ales și tipul de tratament folosit pentru avort.


Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. În relaţia cu pacienţii, mizează pe răbdare, perseverenţă şi atenţia la detalii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.

Citeşte şi:
„Acum 3 luni am făcut o operaţie de extrauterină. După cât timp pot încerca să rămân însărcinată iar?“
Este indicat duşul vaginal în timpul sarcinii?
Este chiar atât de dureroasă naşterea naturală?