Sfatul specialistului

„Este normal să am scurgeri vaginale?“ Medicul specialist răspunde

Cum deosebim o secreţie vaginală normală de una anormală şi când este cazul unui consult de specialitate?

Află informaţiile esenţiale despre secreţiile vaginale – rolul lor, aspectul, hormonul care le influenţează şi situaţiile care impun consultul medical – direct de la Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie (clinica Nativia)!

Ce este secreţia vaginală? Secreția vaginală, numită leucoree, este un fluid normal al organismului alcătuit din secreția unor glande și din celule vaginale care se descuamează. Aceasta are rolul de a menține un mediu vaginal curat și sănătos, protejându-l împotriva infecțiilor.

Care sunt factorii care condiţionează cantitatea şi aspectul leucoreei? Cantitatea și aspectul leucoreei normale variază în funcție de persoană, vârsta și fazele ciclului menstrual. Unele femei au o secreție vaginală zilnică, altele doar ocazională sau doar în timpul ovulației.

Care este hormonul care controlează secreţia vaginală? Estrogenul este hormonul care controlează și influențează secreția vaginală, astfel că femeile de vârstă fertilă prezintă o secreție care variază cu nivelul estrogenului secretat în diversele faze ale ciclului menstrual. În perioada de menopauză și postmenopauză nivelul estrogenului scade, intervenind atrofia genitală. Aceasta conduce la reducerea coloniilor de lactobacili, alcalinizarea mediului vaginal și creșterea riscului de infecții uro-genitale.

Cum arată secreţia vaginală normală? Secreția vaginală normală poate avea mai multe aspecte:

  • albă sau gălbuie – apare după menstruație sau după ovulație şi are o consistență mai groasă, fără miros specific;
  • transparentă – apare în timpul ovulației şi este, de obicei, mai apoasă și în cantitate mai crescută;
  • maronie – poate să apară înainte de menstruație sau imediat după, cantitatea fiind una scăzută; mai poate apărea în timpul ovulației, când este de asemenea în cantitate scăzută, posibil în asociere cu durere pelvină.

Cum arată secreţia vaginală anormală? Secreţia vaginală anormală prezintă următoarele detalii:

  • culoare modificată – galben închis, verde sau gri;
  • miros modificat, neplăcut;
  • asociază disconfort vulvar sau vaginal, roșeață, usturime sau mâncărime.

În aceste condiții este necesar consultul medical.


Dr. Elena Cocîrță este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Este un medic tânăr și entuziast care practică din pasiune această meserie și pune în centrul activității relația pacient-medic.

Citeşte şi alte articole semnate de medicul specialist:
„Se poate întâmpla să vină menstruaţia peste sarcină?“ Medicul specialist răspunde
„Sunt însărcinată în 10 săptămâni și de câteva zile am scurgeri maronii.“ Ce se întâmplă? Medicul specialist răspunde
„Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“ Medicul specialist răspunde