Sfatul specialistului

Faţă în faţă cu frica: 5 lucruri de evitat în gestionarea acestei emoţii

Frica este o emoţie puternică, poate dintre cele mai puternice; datorită reflexelor generate, ea ne poate salva viaţa. Dar frica, tot ea, ne pune şi în contexte nefavorabile.

Învăţând să gestionăm frica, ne depăşim automat limitele, devenim mai încrezători în noi înşine, îi percepem pe cei din jur altfel. Iată care sunt, conform psihoterapeuţilor Christophe André și François Lelord, comportamentele de evitat atunci când ne-am propus să trecem prin acest proces:

  1. Nu este o soluţie să negăm frica sau să ne fie ruşine că ne este frică de ceva/ cineva anume. (Multe frici sunt mai des întâlnite decât ne-am putea imagina, prin urmare, nu suntem singurii cărora ne este teamă de ceva/ cineva anume).
  2. Nu este o soluţie să credem că frica noastră nu are leac. (În cazul în care credem asta cu tărie, nu facem decât să ne afundăm şi mai tare în frică şi să ne complacem în stările pe care le generează. Cu alte cuvinte, am pleca la drum cu gândul nereuşitei – o atitudine deloc potrivită pentru scopul propus.)
  3. Nu este o soluţie să ne dorim că nimic nu ne sperie şi că suntem imuni în faţa fricii. (Există frici mai mici sau mai mari, iar recunoaşterea vulnerabilităţii ne face, paradoxal, mai puternici).
  4. Nu este o soluţie să evităm frica ori să fugim de ea. (Revenim la punctul 1. Fuga de o frică ne îndreaptă spre alta sau o accentuează pe cea dintâi.)
  5. Nu este o soluţie să nu reflectăm asupra fricii pentru că acest lucru ne creează un disconfort. (Dimpotrivă, cu cât reflectăm gradual asupra unei frici, ne obişnuim cu ea, o învăţăm, o acceptăm, găsim metode de apărare).

Christophe André este psihiatru și psihoterapeut, cu o vastă experiență în tulburările emoționale (în special anxietate și depresie) și moduri de prevenire a recidivelor acestora prin promovarea practicării zilnice a psihologiei pozitive. Psihologia pozitivă, contrar așteptărilor, nu se referă la a fi pozitiv, ci la cultivarea punctelor forte, a calităților care există în fiecare dintre noi. François Lelord, la rândul lui, este medic psihiatru, cu specializare în terapii comportamentale și cognitive.

Christophe André și François Lelord sunt autorii cărţii „Cum să ne exprimăm emoțiile și sentimentele“, ed. Trei, traducere: Mădălina Georgescu, 2003 (p. 269 – referinţa pentru ideea acestui articol).

Citeşte şi:
Semnele care indică faptul că avem nevoie de atingeri
6 situații în care este bine să vorbim cu un psihoterapeut
Cum le vorbim copiilor când moare cineva drag