Sfatul specialistului

Opinia medicului privind fibromul uterin, litiaza biliară şi greaţa severă în sarcină

Fibromul uterin, litiaza biliară, greaţa severă – chiar dacă nu ni le dorim, ele pot apărea în sarcină (sau, după caz, există dinainte). Sfatul medicului şi monitorizarea sunt esenţiale.

Sarcina şi fibromul uterin
Poate afecta fibromul sarcina, dar sarcina fibromul? Fibromul uterin este o tumoră benignă şi este bine să ştim că majoritatea gravidelor cu fibroame uterine nu au complicaţii în timpul sarcinii. Nu este obligatoriu ca aceste fibroame să se mărească în perioada celor 9 luni de graviditate. În anumite condiţii, însă, pot apărea complicaţii. De aceea este important să comunicăm medicului toate problemele pe care ştim că le avem. Citiţi, pentru mai multe informaţii, şi articolul semnat de dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie: „Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“.

Sarcina şi litiaza biliară
Reducerea motilităţii vezicii biliare şi, pe de altă parte, creşterea saturaţiei colesterolului biliar sunt principalii factori care favorizează litiaza biliară în sarcină. Cu alte cuvinte, fie vezicula biliară se goleşte ineficient, fie secreţia biliară conţine prea mult colesterol. Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie, vorbeşte pe larg despre acest subiect în articolul „Sunt însărcinată în 6 luni şi am fost diagnosticată cu litiază biliară“, plecând de la definiţia litiazei biliare, până la complicaţii şi tratamentele existente.

Sarcina şi lipsa poftei de mâncare, cauzată de greaţa severă
Dacă unele femei încearcă pofte dintre cele mai ciudate în timpul sarcinii sau le creşte apetitul, în cazul altora lucrurile stau diferit. Se poate întâmpla ca stările de greaţă să fie atât de persistente, încât mâncarea să fie văzută ca un duşman. Şi totuşi trebuie să ne hrănim pentru sănătatea noastră şi implicit a fătului. Textul „Sunt însărcinată în 4 săptămâni şi nu pot să mănânc nimic, mi-e greaţă mereu. Este fătul în pericol?“, semnat de dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie, dezvoltă subiectul stării de greaţă severă în sarcină şi oferă sugestii persoanelor aflate în această situaţie.