Sfatul specialistului

Se poate pierde sânge prin vagin (și) după cezariană?

Sângerarea vaginală postpartum poate avea loc atât după nașterea naturală, pe cale vaginală, cât și după nașterea prin cezariană.

Sângerările vaginale după naștere diferă de sângerările din timpul menstruației, iar acestea au loc indiferent de modul în care a fost adus pe lume copilul.

Sângerările vaginale postpartum reprezintă o urgență medicală atunci când sunt asociate cu febră, dureri în partea de jos a abdomenului, sunt abundente, prezintă cheaguri de dimensiuni mari (chiar de dimensiunea unei mingi de ping pong – informează romedic.ro) și miros neplăcut.

Pot avea loc sângerări vaginale după nașterea prin cezariană? – „Lohiile sunt scurgeri vaginale de care au parte toate femeile după ce nasc. Ele provin din locul în care placenta a fost prinsă de peretele uterin, așa că modul prin care s-a născut copilul și cel prin care a fost scoasă placenta nu au nici o importanță. În prima săptămână, ele sunt roșu aprins; treptat, devin roz, apoi alb-gălbui și pot dura maximum șase săptămâni“ – răspunde Chrissie Gallagher-Mundy, autoarea volumului Recuperarea după cezariană (ed. Litera, 2012, traducere: Alexandru Popovici, p. 125). Chrissie Gallagher-Mundy este director al The London Academy of Personal Fitness și specialistă în exerciții fizice ante și postnatale. Predă cursuri cu această temă și contribuie cu articole despre fitness la reviste de specialitate.

Dacă am născut prin cezariană, pot naște natural la următoarea sarcină? – iată o altă întrebare frecventă în rândul persoanelor care au trecut printr-o naștere prin cezariană și își doresc ca, la următorul copil, să nască natural. Răspunsul la întrebare este încurajator, în contextul în care pacienta a avut o singură operație de cezariană. Chiar și așa, există un risc, cel de ruptură uterină la nivelul zonei cicatriciale a uterului fiind cel mai important. Citește mai multe informații despre acest subiect în articolul supervizat de Dr. Bogdan Chirculescu, medic specialist în obstetrică-ginecologie (clinica Nativia).

Citește și:
Yoga după naștere: sfatul specialistului privind perioada de recuperare
„Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“ Medicul specialist răspunde
Distanța dintre sarcini: cum evităm complicațiile dacă nu a trecut timp suficient de la prima naștere