Sfatul specialistului

Unii copii îşi schimbă comportamentul când încep grădiniţa. Explicaţia psihoterapeutului

În curând începe grădiniţa şi, pe lângă tensiunea generată de contextul incert al pandemiei, vom avea de gestionat şi anumite reacţii în rândul copiilor legat de acest nou început.

Pentru că mulţi părinţi au observat o modificare în comportamentul celor mici odată ce au început grădiniţa, l-am întrebat pe psihoterapeutul Constantin Cornea (clinica Medicum) care este explicaţia, de ce unii copii se enervează mai uşor după ce încep să meargă la grădiniţă. Mai jos, răspunsul specialistului:

Copiii, atunci când intră într-un mediu nou, pot avea reacţii diferite. Pentru a se obişnui, pot avea nevoie de câteva zile sau chiar două sau trei luni. În fond, el trece de la mediul prietenos de acasă, la un nou mediu, cu persoane noi, dar şi cu un program cu care poate nu era obişnuit. Nervozitatea lui poate fi un mecanism adaptativ ce îşi va arăta roadele în perioada următoare. Pentru copil, este important să fie pregătit din timp prin povestiri legate de grădiniţă. Iar apoi, la începerea acesteia, să fie susţinut să descopere plăcerea de a se juca cu ceilalţi copii, multitudinea jucăriilor şi faptul că au o educatoare care le poartă de grijă. (psihoterapeut Constantin Cornea)

Citeşte şi:
Cum îi ajută pe copii arta teatrală în dezvoltarea personală
Ce se întâmplă când nu ne exteriorizăm emoţiile negative
Copilul aruncă mâncarea. Ce e de făcut? Sfatul nutriţionistului