Timp liber

Cărţi noi pentru copii

Iată trei noutăţi editoriale care ne-au făcut cu ochiul, din domeniul cărţilor pentru copii. Posibil ca titlurile să sune cunoscut, nimic întâmplător – cărţile sunt reeditări apărute recent, dovadă că poveştile bune nu mor niciodată.

„Doctorul Aumădoare“, de Kornei Ciukovski (7-10 ani)
Mulţi sunt părinţii care au primit cu mare bucurie reeditarea acestui mini volum semnat de Kornei Ciukovski! „Doctorul Aumădoare“ conţine două povestioare pline de haz şi de întâmplări pe placul copiilor, al căror erou principal este chiar personajul din titlu. Doctorul Aumădoare este singurul doctor care ştie limba animalelor, are leacuri miraculoase pentru orice vietate, dar mai presus de orice are o calitate care îl face să fie iubit de toate necuvântătoarele: sufletul lui mare, mare.

„Petrică Ciuf-Zbârlit“, de dr. Heinrich Hoffmann (3-6 ani)
A fost publicată prima dată în 1845 şi se numea „Poveşti hazlii şi ilustraţii amuzante pentru copii între trei şi şase ani“. Autorul ei a declarat, la vremea respectivă, că s-a apucat de scris şi ilustrat o carte pentru copii deoarece nu a găsit una potrivită în librării, pentru fiul lui de trei ani. „Petrică Ciuf-Zbârlit“ l-a influenţat pe celebrul Roald Dahl, ba chiar şi pe regizorul Tim Burton, când l-a creat pe Edward Mâini-de-foarfece. Volumul a avut şi are un mare succes în spaţiul german (ediţia de faţă este bilingvă) şi, de-a lungul timpului, a avut parte şi de controverse. Intenţia lui Hoffmann a fost de a învăţa copiii să identifice prin ilustrarea grafică a diferitelor pericole sociale, anumite ameninţări şi să înţeleagă nevoia dobândirii unor deprinderi sociale.

„Năzdrăvăniile lui Gian Burasca“, de Vamba aka Luigi Bertelli (7-10 ani)
Scrisă la persoana întâi, „Năzdrăvăniile lui Gian Burasca“ este jurnalul unui puşti de 9 ani, care trece printr-o mulţime de situaţii comice (pe care le creează el de fapt), reuşind să-şi surprindă cititorii cu fiecare nouă petrecanie. Pentru Gian Burasca, o idee, cu cât e mai trăsnită, cu atât merită mai mult să fie pusă în practică. Părinţii decid să îl trimită la internat, în speranţa că se va mai cuminţi, numai că eroul nostru găseşte aici inepuizabile surse de inspiraţie pentru alte şi alte planuri năstruşnice. 

Te-ar putea inspira şi:
Cum alegem cărţile pentru bebeluşi
Cărţi pentru copii de toate vârstele
Ce cărţi le (mai) citim copiilor