Timp liber

Condiţii de călătorie pentru Bulgaria, Grecia, Turcia, Italia, Germania

Vacanță în Grecia

Dacă plănuiţi o călătorie cu familia în Bulgaria, Grecia, Turcia, Italia sau Germania, în perioada următoare, iată care sunt condiţiile de intrare pe teritoriul acestor ţări.

Dat fiind contextul vulnerabil prin care trecem, este important să consultaţi, înainte de a programa o călătorie în una din cele 5 ţări, pagina oficială a Ministerului Apărării Externe, unde veți găsi toate informaţiile privind condiţiile de călătorie şi, mai mult, actualizări şi detalii suplimentare pentru fiecare ţară în parte. Am selectat o parte dintre destinaţiile cele mai vizate:

Bulgaria

În Bulgaria, condiţiile de intrare, pentru cetăţenii care vin din România, sunt mai relaxante: călătorii nu sunt obligaţi să prezinte alte documente în afara celor de călătorie.

Grecia

În privinţa Greciei, se poate intra pe teritoriul acesteia respectând una dintre următoarele condiţii (valabile pentru toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani):

  • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
  • prezentarea unei dovezi care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
  • prezentarea unei dovezi emise de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • prezentarea în format digital sau tipărit a certificatului digital COVID-19 care conține informații despre vaccinare sau rezultatul ultimei testări (test rapid sau PCR), respectiv dovada emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

Tot pentru Grecia, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

Turcia

Şi Turcia impune completarea unui formular (disponibil pe register.health.gov.tr), cu maxim 72 ore înaintea îmbarcării. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă). Cei care nu au formularul completat vor fi sprijiniți de reprezentanții companiei aeriene pentru completarea acestuia. Legat de condiţiile de intrare pentru cetăţenii din România, acestea sunt:

  • testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai trebuie prezentat de către persoanele care sosesc pe cale rutieră, aeriană sau maritimă și nu se va impune măsura carantinei, dacă acestea prezintă un document emis de autoritățile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate și că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni;
  • persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.

ATENȚIE! Testele rapide antigen acceptate de autorităţile turce sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate. Copii minori cu vârsta de până la 6 ani nu trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Minorii care au vârsta de peste 6 ani (inclusiv) trebuie să prezinte fie un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării în Turcia, fie un test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înaintea sosirii, chiar dacă sunt însoțiți de părinți care prezintă dovada vaccinării împotriva COVID-19.

Italia

Italia are o serie de restricţii şi condiţii pentru persoanele aflate în tranzit, dar şi pentru alte categorii de persoane (detalii aici). Este obligatorie prezentarea rezultatului negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian. La intrarea pe teritoriul Republicii Italiene, copiii cu vârsta de până la 2 ani sunt exceptați de la obligația prezentării unei adeverințe care să confirme efectuarea unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Completarea formularului digital de localizare a pasagerilor este, de asemenea, obligatoriu (formularul este disponibil aici app.euplf.eu). Alte pagini important de consultat înainte de a călători în Italia sunt:

Germania

Germania a exclus România din categoria zonelor de risc, începând cu data de 23 mai a.c., ora 00:00., prin urmare, persoanelor care călătoresc din România în Germania nu li se mai aplică obligațiile specifice zonelor de risc. Rămâne obligatorie, însă, dovedirea testăriivaccinării sau vindecării pentru toate persoanele care călătoresc spre Germania pe cale aeriană (cu vârsta de peste 6 ani), măsură valabilă indiferent dacă persoanele în cauză sosesc din zone de risc sau nu.

S-ar putea să te intereseze și aceste destinații de vacanță:
Trasee montane şi locuri de explorat în fuga de pandemie
În vacanţă cu copiii: unde mergem în vremuri de pandemie
5 motive să punem aceste destinaţii colorate pe lista dorinţelor