Bebeluși

Somnul bebeluşului – când doarme profund, când superficial?

Profund sau superficial, oricare ar fi tipul de somn al bebeluşului, important este să aibă propriul spaţiu de odihnă, cât mai sigur şi mai confortabil. Mai multe detalii despre excepţii, în articol:

Somnul profund şi somnul superficial. Stările de somn ale bebeluşului sunt de două feluri: somnul profund şi somnul superficial. În primul caz, copilul este „nemişcat şi relaxat, iar respiraţia este ritmică“٭. Se poate întâmpla să mai schiţeze câte o mişcare, însă asta nu îl va trezi. În timpul somnului profund, este ideal ca mama să se odihnească, la rândul ei, ori să bifeze câteva din activităţile zilnice. Somnul superficial, însă, este mai des întâlnit la bebeluşi (momentele când se trezeşte foarte uşor, pare adormit, dar dă semne că încă e atent la ce se întâmplă în jur). „În somnul superficial, se mişcă, emite sunete de plâns foarte scurte, suge, face grimase sau zâmbeşte“٭ – cu alte cuvinte, este mai activ. În aceste momente este bine să fie lăsat în această stare, să nu fie trezit, pentru a vedea exact dacă va adormi profund sau dacă se va trezi de unul singur.

Ce este important în timpul somnului bebeluşului? American Academy of Pediatrics explică٭٭: Este indicat ca bebeluşii să fie aşezaţi pe spate şi să aibă propriul lor spaţiu (pătuţ) atunci când dorm, şi nu pe canapea, fotoliu ori alt device de stat (de exemplu, să nu doarmă în scaunul auto decât atunci când sunt în maşină şi contextul impune); spaţiul de dormit să nu fie umplut cu pernuţe, pături, jucării de pluş şi alte obiecte moi (să fie liber); salteaua să fie fermă, plată, iar cearşaful fixat bine.

Opinia medicului specialist privind planul patului: Cel mai sigur mod pentru sugar de a sta/dormi este planul drept, fără un grad de înclinare şi fără alte obiecte în pătuţ. Dacă bebelușul dvs. este unul dintre mulții care au reflux – numit și reflux gastroesofagian (GER) – există o proporție echitabilă de mituri și concepții greșite atunci când vine vorba de pozițiile de dormit. Mulți dintre factorii care contribuie la GER în copilărie fac parte din creșterea și dezvoltarea tipică. GER începe de obicei la vârsta de 2-3 săptămâni și atinge vârfurile la 4-5 luni la sugarii pe termen lung. GER se ameliorează de obicei după 6 luni, odată ce copilul învață să se ridice; esofagul se prelungește și sfincterul esofagian inferior funcționează corect. (Dr. Maria Iordache, medic specialist neonatolog)

Somnul din timpul zilei – este nevoie de linişte absolută? În ceea ce priveşte somnul din timpul zilei şi insistenţa cu care îi rugăm pe cei din jur să facă linişte când doarme bebe, iată ce spune Robert Needlman, medic pediatru şi unul dintre experţii echipei de la „Compania Dr. Spock“: „(…) este chiar bine să se obişnuiască să doarmă cu ceva zgomot obişnuit al casei (…). De fapt, dacă bebeluşul se va obişnui să doarmă în linişte absolută, îşi va pierde capacitatea de a dormi când în casă este acţiune“ (Dr. Spock – Esenţial pentru bebeluşul tău, Ed. All, 2009, p. 11).

Citeşte şi:
„Este normal ca un bebeluș de 2 luni să tresară în somn?“ Specialistul răspunde
Co-sleeping cu bebeluşul: sugestii pentru un somn sigur
Cum ne dăm seama că bebeluşul respiră noaptea, când doarme?

٭„Sarcina, naşterea şi nou-născutul“ (de Penny Simkin, Janet Whalley şi Ann Keppler, traducere de dr. Dana Mihai, ed. Meteor Press, 2009, p. 424);
٭٭ „Safe Sleep“ – www.aap.org

Foto: www.pexels.com – Marcin Jozwiak