Copii

Studii noi: cititul de plăcere în copilărie are efecte incredibile în adolescenţă

Roadele cititului nu întârzie niciodată să se arate. Un studiu recent încurajează din ce în ce mai mult lectura în copilărie.

Copiii care încep să citească de plăcere, timpuriu, în viaţă, tind să aibă rezultate mai bune la testele cognitive (care măsoară abilităţile cognitive şi potenţialul intelectual) și o sănătate mintală mai bună la intrarea în adolescență, potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de peste 10.000 de tineri adolescenți din SUA.

Studiul a fost publicat în „Psychological Medicine“ şi prezentat pe pagina de noutăţi din domeniul cercetărilor ştiinţifice, www.sciencedaily.com. Echipa de cercetători este compusă din specialişti din China şi Marea Britanie. Concluzia unanimă a acestora, privind timpul optim destinat săptămânal lecturii, este de 12 ore. 12 ore de citit săptămânal are ca efect o structură îmbunătăţită a creierului, fapt ce ar explica rezultatele studiului.

„Cititul de plăcere poate fi o activitate importantă și plăcută în copilărie. Spre deosebire de ascultare și de limbajul vorbit, care se dezvoltă rapid și ușor la copiii mici, cititul este o abilitate care se învață și se dobândește și se dezvoltă prin învățare explicită în timp“ – informează sciencedaily.com.

Dar cum îi inspiri copilului, de mic, dragostea pentru cărţi? Sunt mai multe moduri prin care îi putem inspira celui mic dragostea pentru cărţi şi, treptat, pentru lectură. În primul rând este important ca el să aibă un model în preajmă, să vadă că şi adulţii citesc, se afundă în poveşti, le spun altora apoi. În al doilea rând, ca în cazul oricărui lucru care se învaţă, exerciţiul, repetiţia, obişnuinţa, programul au un cuvânt important de spus. Şi, nu în ultimul rând, am putea pune în practică tehnica suspansului. Să i se citească o parte din poveste, iar momentul culminant să fie amânat pentru a doua zi. Cu timpul, va dori să îşi controleze singur lectura, să „conducă“ acţiunea şi să afle şi mai rapid cursul evenimentelor.

Revenind la studiul legat de efectul lecturii de plăcere, un alt aspect evidenţiat de cercetători este următorul: copiii care au început să citească de plăcere mai devreme au avut, de asemenea, tendința de a petrece mai puțin timp în fața ecranului – de exemplu, uitându-se la televizor sau folosindu-și smartphone-ul sau tableta – în timpul săptămânii și în weekend-uri în adolescență și, de asemenea, au avut tendința de a dormi mai mult.

În concluzie, avem toate motivele să-i încurajăm pe copii, de mici, să îşi petreacă timpul liber (şi) citind, să pună astfel în practică lectura de plăcere. Aflând poveşti fascinante sau informaţii din domeniile de care se arată interesaţi nu poate fi decât de folos şi mai ales sănătos mai devreme sau mai târziu în viaţă.

Te-ar putea inspira şi:
15 cărţi pentru copiii cu vârsta între 3 şi 12 ani: poveşti pentru toate vârstele
Ce le mai citim copiilor: poveşti cu şoricei plimbăreţi şi aventuroşi
Cărți pentru copii, începând cu 10 ani: aventuri pe tărâmuri fantastice şi călătorii imprevizibile
Cărți noi pentru copii (vârsta: 2-9 ani)

Foto: www.freepik.com