Acneea în sarcină. Apare în unele cazuri şi vestea bună este că evoluţia ei este autolimitată, în sensul că se remite la câteva săptămâni sau luni după naştere. Ca măsuri generale, Dr. Monica Păun, medic specialist în dermato-venerologie (Illuma Clinique), recomandă următoarele acţiuni: evitarea stoarcerii leziunilor (se pot înmulţi şi, mai mult, transforma în cicatrici); utilizarea cosmeticelor pe bază de apă, şi nu de ulei; verificarea temeinică a produselor folosite (se urmăreşte termenul „non-comedogenic“); dimineaţa şi seara se igienizează tenul cu produse destinate pielii acneice.
Consumul de cafea în sarcină. „Avem voie să bem cafea în sarcină? Dacă da, câtă?“ – iată una dintre întrebările pe care şi le pun multe femei însărcinate. Motivul este dat de faptul că, în sarcină, acordăm o atenţie mai mare regimului alimentar sau, cel puţin, aşa suntem încurajaţi să o facem. Pe de altă parte, acestei griji nu ar trebui duse la extrem, ci moderate, echilibrate. Opinia medicului specialist privind acest subiect, consumul de cafea în sarcină, este următoarea: „Se recomandă limitarea consumului de cofeină la maximum 200 de miligrame pe zi și trebuie să se ia în considerare cantitatea de cofeină din toate produsele consumate, nu numai cea din cafea: ceai, ciocolată, băuturi energizante, băuturi răcoritoare“.
Stresul accentuat şi naşterea prematură. Ce înseamnă un stil de viaţă sănătos? Răspunsurile diferă: unii se gândesc la o alimentaţie sănătoasă, alţii la mişcare şi sport, o parte la căutarea surselor de relaxare şi evitarea cât mai mult a stresului, mai puţini la rugăciune, meditaţie, la ceea ce s-ar numi „exerciţiile de natură sufletească“. Un stil de viaţă sănătos înseamnă a ne hrăni sănătos şi trupul, şi mintea, şi sufletul. Este inutil să alegi cu o atenţie exagerată alimentele pe care le consumi, dacă eşti, de exemplu, permanent stresat şi înghiţi mâncarea cu noduri în gât.
Dr. Laura Mustață, medic specialist în obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne sfătuieşte: „Deși nu este complet elucidat mecanismul prin care stresul poate provoca nașterea prematură, anumite studii au arătat că stresul cronic poate duce la scăderea imunității, la apariția unor infecții, la debutul unui diabet de sarcină, a hipertensiunii arteriale și/sau a preeclampsiei, ducând astfel la apariția unei cascade de reacții ce declanșeaza direct sau indirect o naștere înainte de termen. Este recomandat ca viitoarea mamă să evite factorii de stres și, de asemenea, se adopte o dietă echilibrată, cu alimente cât mai sănătoase, somn și sport. Toate acestea vor ajuta la eliberarea unor hormoni de tip endorfine și la minimizarea eliberării hormonilor de stres, care scad imunitatea“. Citiţi şi articolul „Pot face ceva în timpul sarcinii pentru a da naştere unui sugar calm?“ – oferă soluţii pertinente privind subiectul.
„Mi-a venit menstruaţia peste sarcină“ – se pare că această afirmaţie face parte din sfera miturilor. Dr. Elena Cocîrță, medic specialist în obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne explică aici care este diferenţa dintre sângerările din timpul sarcinii şi sângerările din timpul menstruaţiei şi de ce este practic imposibil ca ciclul să „vină“ în sarcină: „Menstruaţia apare doar în lipsa unei sarcini. Lunar, sub influenţa hormonală, se eliberează un ovocit de la nivelul unui folicul, fenomen numit ovulaţie. Dacă acest ovocit este fecundat de către un spermatozoid, se formează embrionul, care se va implanta la nivelul stratului intern al uterului – endometru, strat care va creşte şi va ajuta la formarea placentei. Dacă sarcina nu se formează, endometrul îngroşat se va elimina apărând menstruaţia. Aşadar, existenţa menstrei <<peste>> o sarcină este un mit“.
Sexul în sarcină. Unele viitoare mame (şi chiar viitori taţi) îşi fac probleme că fătul ar putea fi afectat în contextul relaţiilor sexuale din timpul sarcinii. Fiind protejat însă de lichidul amniotic din uter, pe de o parte, şi de muşchii uterului, pe de altă parte, sunt puţine şanse să se întâmple acest lucru – atât timp, desigur, cât nu sunt prezente complicaţii ca riscul de naştere prematură sau probleme cu placenta. Care sunt cazurile când sexul este de evitat în sarcină? Iată-le: sângerările vaginale inexplicabile, pierderile de lichid amniotic, incontinenţa cervicală, placenta previa sau alte patologii ale placentei (accreta, increta, percreta), existenţa în antecedente a travaliului/ naşterii premature.