Sarcină

Care sunt situaţiile în care se recomandă inducerea travaliului

Sunt situaţii în care inducerea travaliului poate fi cea mai bună soluţie. Un exemplu ar fi existenţa unei suferinţe fetale.

Inducerea artificială a travaliului constă în provocarea contracțiilor uterului pentru a începe travaliul, adică procesul care duce la nașterea copilului. Motivele cel mai des întâlnite pentru o astfel de intervenţie sunt: depăşirea termenului naşterii (> săptămâna 41-42); suferinţa fetală (când starea fătului, aproape de termenul naşterii, este în pericol din diferite motive); unele boli de care suferă viitoarea mamă (preeclampsie, infecţii uterine etc.); ruperea membranelor înainte de vreme (situaţie ce impune cântărirea atentă a acestei decizii, inducerea travaliului; când se întâmplă precoce, în sarcină, opţiunea merge spre supravegherea atentă).٭

Cum diferențiem travaliul fals (TF) de travaliul real (TR), în cazul unei sarcini care nu necesită inducerea travaliului? În cazul TF, contracţiile nu sunt, de obicei, apropiate, spre deosebire de TR, când contracţiile au loc la intervale de 4-6 minute, devenind din ce în ce mai dese. Cât priveşte intensitatea, la TF sunt mai slabe, la TR, însă, odată cu timpul, se resimt mai puternic şi sunt asociate, la un moment dat, cu presiunea vaginală. Localizarea durerii diferă şi ea: în prima situaţie (TF), se resimte în partea ventrală (regiunea pântecului), în a doua (TR), migrează dinspre spate spre partea anterioară. Mai mult, dacă la TF, mersul, statul întins pe spate, schimbarea poziţiei, creşterea aportului de fibre, hidratarea suplimentară, masajele de relaxare făcute de o persoană specializată ajută, la TR, contracţiile nu se opresc, indiferent de „remediul“ pus în practică.

Care sunt semnele care indică instalarea travaliului, atunci când acesta este normal (nu este indus)? Printre semnele care arată că se apropie traviliul (cu aprox. o lună înainte, dar şi aproape de momentul naşterii) se numără: coborârea fătului (de unde şi nevoia de a merge mai des la toaletă), dilatarea cervixului, crampe şi dureri în zona inferioară a spatelui, articulaţiile se simt mai laxe, senzaţia de oboseală sau, dimpotrivă, puseuri de energie. Citeşte aici o listă completă a semnelor care anunţă instalarea travaliului!

Cum se stimulează contracţiile în cazul travaliului indus? Metodele de inducere a travaliului sunt diferite şi se aplică în funcţie de fiecare caz în parte, în urma deciziei medicilor. Ele pot varia de la amnitomie, la administrarea medicaţiei pentru maturarea cervixului sau la punerea în practică a unor metode fizice٭.

Te-ar putea interesa și:
„Sunt însărcinată în 10 săptămâni și de câteva zile am scurgeri maronii. Ce se întâmplă?“ Specialistul răspunde
„După 7 zile de la avort, am făcut sex neprotejat. Pot rămâne însărcinată iar?“ Medicul specialist răspunde
„Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“ Medicul specialist răspunde

٭Marjorie Greenfield – Ghidul viitoarei mame, Ed. All, 2013, p. 267-270.