Sarcină

Importanţa fierului în sarcină

Care este rolul fierului în sarcină, cum ajută fătul şi cum viitoarea mamă? În ce alimente se regăseşte şi de ce este bine să urmăm recomandările medicului privind administrarea suplimentelor de fier? Răspunsurile, mai jos:

Fierul este un mineral cu rol esenţial pentru eritrocite. Ce sunt eritrocitele? Cunoscute şi sub denumirea de celule roşii/ globule roşii/ hematii, eritrocitele fac parte din componenţa sângelui şi ajută la transportul oxigenului spre ţesuturi. Când nivelul eritrocitelor este mic sau când nu funcţionează normal, se instalează anemia. Toate aceste anomalii se detectează prin intermediul testelor de sânge. Conform informaţiilor furnizate de romedic.ro, una dintre cauzele care pot duce la scăderea eritrocitelor este sarcina. În consecinţă, efectuarea analizelor de sânge recomandate de medicul specialist şi o monitorizare constantă sunt cu atât mai importante.

Suplimentele de fier se recomandă de către medic! Revenind la fier, rolul lui este dublu – pe de o parte ajută la construcţia eritrocitelor copilului, pe de altă parte la întreţinerea celulelor viitoarei mame. Prin verificarea nivelului hemoglobinei (efectuată la începutul sarcinii), se va evalua dacă va fi nevoie sau nu de suplimente de fier (analiza se va repeta la începutul ultimului trimestru). Sunt situaţii când medicii recomandă aceste suplimente pe toată durata sarcinii – în funcţie de prezenţa factorilor de risc (alimentaţie precară sau distanţă prea mică între sarcini).

În ceea ce priveşte regimul alimentar, este bine de avut în vedere nu doar alimente bogate în fier, ci care să conţină şi alte elemene, fiecare important în formarea eritrocitelor sau în asimilarea fierului – vitamina B12, vitamina C (ajută la absorbţia fierului), cupru şi vitamina A (şi ele cu rol în absorbţia fierului în sânge).

Fătul preia cel mai mult din rezerva de fier a mamei, în general, în ultimul trimestru de sarcină (de aceea este necesară o monitorizare a nivelului de fier). Au nevoie de acest mineral pentru producerea celulelor roşii.

Ei preiau din ce în ce mai mult spre sfârşitul sarcinii, pe măsură ce cresc şi produc mai multe celule roşii. Rareori un nou-născut are anemie prin deficit de fier, chiar dacă mama prezintă niveluri scăzute ale fierului. (Marjorie Greenfield – Ghidul viitoarei mame, Ed. All, 2013, p. 115)

Curiozitate: numărul crescut de celule roşii la naştere sau eritrodermia fiziologică. La naştere, bebeluşul este cel mai adesea foarte roşu (condiţia se numeşte eritrodermie fiziologică). Care este explicaţia? Vreme de 37-41 de săptămâni, cât a stat în burtica mamei şi a fost legat de ea prin cordonul ombilical şi placentă, a primit, prin cordonul ombilical, sânge. Culoarea roşie a sângelui este dată de eritrocitele din sânge. Când se clampează cordonul ombilical, fluxul de sânge de la mamă la bebe se opreşte, astfel încât, în corpul bebeluşului, rămâne şi o cantitate suplimentară de sânge. La naştere, bebeluşii se caracterizează prin policitemie fiziologică – au mai multe celule roşii; aceste celule roşii au viaţă mai scurtă, mor mai repede şi, murind, produc în sânge o substanţă care se numeşte bilirubină. Procesul acesta are loc şi după perioada neonatală, în sensul că celule noastre roşii se regenerează permanent – la o durată de 120 de zile, fiecare celulă roşie moare, eliberează bilirubină, este luată de ficat şi, apoi, eliminată. Dar la naştere, situaţia e puţin diferită: celulele roşii sunt mai multe, mor mai repede decât în mod normal, produc multă bilirubină. Ficatul ar trebui să înceapă să o prelucreze, să o elimine prin fecale şi urină. Doar că, pentru 37-41 de săptămâni, ficatul nou născutului nu a făcut nimic, el poate să facă ce are de făcut, însă nu ştie încă, fiind imatur din punct de vedere funcţional. Chiar dacă este dezvoltat bine, el nu ştie ce să facă. Aşa că, bilirubina reintră în sistemul circulator, nu are cine s-o elimine, pe de o parte, transvazează, adică iese din vas pe piele şi colorează pielea şi albul ochilor în galben, pe de altă parte, traversează bariera hematoencefalită, inundă nişte structuri din creier care se numesc ganglioni bazali şi care au rolul de a da acea stare de somnolenţă a bebeluşului.

Legat de suplimentarea cu fier în timpul sarcinii, unele dintre consecinţe pot fi apariţia crampelor abdominale, scaune de culoare verde-închis sau constipaţia. Oricât sună de paradoxal, în unele cazuri, suplimentele de fier cauzează diareea. Printre alimentele bogate în fier digerabil se află: carnea roşie, carnea de pui, peşte; fierul din fructe şi legume se absoarbe mai bine dacă este asociat cu vitamina C; de citit cu atenţie etichetele produselor, pentru a urmări care sunt îmbogăţite cu fier (în special cerealele).

Surse documentare: www.romedic.ro – Eritrocite scăzute; Marjorie Greenfield – Ghidul viitoarei mame, Ed. All, 2013; Când nou născutul doarme prea mult noaptea. Ce se întâmplă de fapt cu el

Citeşte şi:
Tulburările de somn în sarcină
Durerile de cap în sarcină: când e nevoie să mergem la medic
Studii noi: unde poate duce nivelul ridicat de acid folic din sarcină

Foto: www.freepik.com