Instalarea stărilor de greaţă în perioada sarcinii nu este o regulă generală. Sunt însă cazuri când ele sunt prezente, cu intensităţi diferite, cel mai adesea în primul trimestru.
Dacă, de exemplu, înainte de sarcină anumite mirosuri nu ne deranjau în nici un fel, s-ar putea ca acum percepţia lor să fie diferită şi să provoace stări de greaţă.
Pe de altă parte, există posibilitatea ca alte mirosuri să devină agreabile, apetisante; mai mult ca sigur, aceste modificări ale simţului olfactiv diferă de la caz la caz.
De ce simţul mirosului devine mai ascuţit în sarcină? „Acest fapt se explică printr-o modificare hormonală şi mai ales prin nivelul crescut de hCG la începutul sarcinii. Chiar şi la nivelul nasului se observă o vasodilataţie, ceea ce înseamnă că este mai bine vascularizat“, informează doctissimo.com, în articolul „Cele 10 superputeri ale femeii însărcinate“. Nivelurile crescute de progesteron şi estrogen sunt şi ele semnalate drept cauze ale transformării mirosului.
De ce mai are loc această modificare, ce alte cauze ar mai fi? Cercetătorii au oferit o perspectivă cel puţin interesantă asupra subiectului; ei cred că modificările olfactive au loc cu scopul de a le ajuta pe femeile însărcinate să evite alimentele nesigure, autoprotejându-se şi protejând astfel fătul în curs de dezvoltare. (surse: „10 Pregnancy Facts That Might Surprise You“ – mustela.com; „Sarcina schimbă percepţia mirosului şi a gustului, conform cercetătorilor“ – nastenatural.ro)
Citeşte şi: Cum alegi parfumul în sarcină, Sarcina criptică sau sarcina misterioasă: de ce unele femei nu ştiu că sunt însărcinate
Foto: www.freepik.com