Sarcină

Înainte de sarcină: cum ne pregătim corpul şi mintea

Să te interesezi în privinţa antecedentelor heredocolaterale poate fi un subiect delicat atunci când îţi propui să aduci pe lume un copil.

Ştiind starea de sănătate a familiei – atât din partea viitorului tată, cât şi din cea a viitoarei mame – vei putea preveni anumite afecţiuni şi cel mai bine este să discuţi în acest sens cu un specialist în sfaturi genetice. În ce măsură se pot moşteni anumite boli, ce riscuri există pentru bebeluş, care este planul cel mai potrivit? Sunt doar câteva întrebări de adresat specialistului.

Te-ar putea ajuta şi: Antecedentele heredocolaterale – ce sunt și de ce este bine să le ştim

Dacă obişnuieşti să mergi regulat la medicul dentist, pentru igiena de rutină, continuă-ţi programul. Dacă nu, planifică o consultaţie pentru o evaluare generală şi pentru a rezolva ce se poate rezolva până înainte de sarcină. Continuă menţinerea unei igiene dentare – periaj zilnic, dimineaţa şi seara – şi folosirea aţei dentare sau a duşului bucal.

Citeşte şi: Igiena dentară în sarcină

Este de la sine înţeles că în perioada sarcinii renunţăm la fumat (deşi sunt şi cazuri când se reduce numărul ţigărilor, ideal fiind, însă, renunţarea totală), controlăm cantitatea de cafea consumată, excludem consumul de droguri şi alcool. Numeroasele studii cu acest subiect au subliniat efectul nociv al consumului de alcool, de exemplu, în sarcină, sau al celui de droguri ori fumat. Găseşte aici o listă cu cele mai noi studii despre sarcină – de la cantitatea de cafea recomandată în sarcină şi efectul substanţelor chimice din produsele beauty, până la importanţa exerciţiilor fizice şi a expunerii la spaţiile verzi.

Fier, calciu, acid folic, magneziu – cât luăm, în ce cantitate? Vorbeşte cu medicul, fă-ţi un set de analize, vezi care sunt carenţele şi respectă recomandările primite de la specialist. Pune pe lista priorităţilor şi regimul alimentar – să fie cât mai curat (freş şi cu produse din surse sigure) şi mai bogat în nutrienţii de care ai nevoie în această perioadă. Şi ai în vedere, înainte de toate, sănătatea mentală – redu stresul şi stabilizează relaţiile din viaţa ta! E uşor de spus, dar, odată ce ai avut puterea să pui la cale un plan, deja ai început să te mobilizezi în privinţa realizării lui. Nu uita asta şi vei reuşi!

Nu în ultimul rând, nu uita că importante sunt şi stilul de viaţă şi sănătatea tatălui; reevaluarea factorilor pentru o sarcină cât mai sănătoasă se face de ambele părţi. Sarcină uşoară!

Vezi şi: Recomandări de cărţi: Să ne înțelegem emoțiile și să controlăm stresul în sarcină!