Sarcină

Studii noi: singurătatea și depresia perinatală

„Singurătatea poate fi unul dintre factorii determinanți ai depresiei din timpul sarcinii sau din perioada postnatală“ – informează un studiu recent, publicat pe sciencedaily.com.

Depresia perinatală, când apare în timpul sarcinii, este cunoscută ca depresie prenatală, iar când apare în perioada postanatală (în primele 12 luni de la naștere), poartă denumirea de depresie postpartum. (sursă: sfatulmedicului.ro)

Echipa de cercetători care a studiat în ce măsură singurătatea poate influența depresia în și după sarcină, este de părere că specialiștii care lucrează cu viitoarele sau proaspetele mame (în cadrul cursurilor de parenting, de alăptare sau prenatale ori medicii, în timpul consultațiilor) ar trebui să fie conștienți de rolul singurătății și de importanța încurajării femeilor însărcinate/ tinere mame de a menține legături sociale cu cei din jur.

Sprijinul familiei și cel specializat, al profesioniștilor, poate fi util în reducerea impactului singurătății asupra sănătății mentale.

Am constatat că singurătatea a fost esențială în contextul depresiei la viitoarele și noile mame. Știm că depresia și singurătatea sunt interconectate – fiecare dintre ele poate duce la cealaltă – iar acest lucru este valabil și în cazul depresiei perinatale. (Dr. Katherine Adlington, coordonatoarea studiului efectuat de UCL Psychiatry și East London NHS Foundation Trust)

Katherine Adlington mai precizează că sarcina și implicit ideea de a avea un copil reprezintă o perioadă de tranziție și de bulversare uriașă, care poate duce la pierderea contactului cu oamenii din rețelele sociale deja create (cum ar fi colegii de muncă). De-aici și nevoia acestui studiu, pentru a evidenția riscul pe care îl reprezintă singurătatea, dar mai ales pentru a accentua importanța soluțiilor prin conștientizarea fenomenului.

Pentru mai multe detalii, citește articolul integral, Loneliness is central to perinatal depression, publicat pe sciencedaily.com.

Te-ar putea ajuta și:
Studii noi: antidepresivele şi sarcina
Strategii antistres în sarcină
„Sunt însărcinată şi trec printr-o depresie. Dacă iau medicamente nu-i dăunează fătului?“ Răspunsul specialistului
Să-i spunem partenerului ceea ce simțim! S-ar putea să ne fie mult mai bine după…

Foto: www.freepik.com