Sfatul specialistului

3 dileme privind diversificarea alimentației – ce spune nutriționistul

Tranziția de la hrana lichidă la hrana solidă vine cu multe emoții din partea părinților. Atunci când avem la îndemână sfaturile unui nutriționist, trecerea poate deveni mai ușoară.

Una dintre primele întrebări pe care și le pun părinții în momentul în care încep sau se apropie de etapa diversificării alimentației bebelușului este dacă este mai bine să îi dea mâncarea pasată sau bucăți. „Conform OMS, în primele săptămâni de diversificare, hrana solidă a bebelușului trebuie să fie similară ca textură unui piure lichid sau chiar unei supe-creme, astfel încât copilul să treacă gradual de la consistența laptelui spre alte alimente solide“, spune  Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului, într-un articol mai amplu, în care explică pas cu pas de ce este bine să aibă loc o trecere graduală de la hrana lichidă la cea solidă și ce avantaje are diversificarea tradițională, care presupune modificarea treptată a texturii.

Cum într-o primă fază a diversificării variantele de preparate nu sunt foarte numeroase, o altă întrebare des întâlnită este când este recomandat să introducem condimentele în hrana solidă. „Prin adăugarea ierburilor aromatice și a condimentelor în preparatele copiilor, sunt şanse ca aceştia să mănânce mai bine mesele solide și, pe măsură ce cresc, să aleagă mâncarea cu gust <<interesant>>/ sănătos și să nu le fie frică să încerce gusturi noi“ – explică nutriționistul. Citiți aici care este vârsta potrivită pentru arome noi și ce alte beneficii au condimentele și ierburile aromatice.

Alimentația vegetariană sau vegană a câștigat în ultimul timp popularitate, iar motivul pentru aceste tipuri de diete au ca motivație principală grija pentru sănătate. În acest context, sunt părinți care se întreabă dacă, de exemplu, exluderea cărnii din alimentație se poate face și în cazul copiilor. În articolul „Suntem vegetarieni. Există vreun risc dacă excludem carnea şi din alimentația copilului?“ specialistul prezintă informații importante privind vegetarianismul și ce produse ar putea acoperi necesarul de nutrienți pentru o bună dezvoltare.

Citește și:
Când introducem peştele în alimentaţia copilului?
Zahărul: prieten sau dușman? Nutriţionistul răspunde