Sfatul specialistului

Alimentaţia copiilor, vara

Fiecare anotimp are provocările şi rutina lui, inclusiv la capitolul alimentaţie. Când temperaturile sunt mai ridicate, pofta de mâncare pare să scadă. Mâncăm mai puţin, dar este esențial ca mesele să fie complete şi uşor de consumat.

Hidratarea, la rândul ei, este mai importantă decât în restul anului pentru că, odată cu transpiraţia excesivă, se elimină şi minerale. Consumul de apă şi alimentele potrivite acoperă nevoia de hidratare din timpul verii.

Înainte de a afla care sunt alimentele recomandate de nutriţionist în timpul verii, aveţi în vedere şi următoarele sugestii: 1. este bine ca farfuriile să fie cât mai simple (şi nu cu prea multe feluri de mâncare), să conţină carbohidraţi, legume şi proteine (salatele asortate ar fi o opţiune); 2. alegeţi metode de gătit cât mai light (la cuptor sau pe grătar); 3. optaţi pentru cine cât mai uşoare (cum vara cei mici au tendinţa să se culce mai târziu, o cină uşoară îi va ajuta să se odihnească cât mai bine).

În privinţa alimentelor de consumat vara, Cosmina Niţu, specialistă în diversificarea alimentaţiei bebeluşului şi nutriţia copilului, recomandă favorizarea celor care acoperă şi nevoia ridicată de hidratare: salate, supe de legume, fructe (în special pepene, căpşuni, piersici, pere), legume (roşii, castraveţi, salata verde, broccoli, spanac). Ca băuturi, sunt incluse: lapte, apa naturală sau aromatizată, smoothi-uri, sucuri naturale. Pentru mai multe detalii privind dieta de vară, consultaţi articolul Ce alimente ar trebui să consume copiii, mai mult vara? Nutriţionistul răspunde.

Deoarece temperaturile ridicate încurajează proliferarea bacteriilor, alimentele devenind mai sensibile, spălați bine legumele înainte de a le găti și curățați temeinic ustensilele de bucătărie. Evitaţi alimentele crude (ou, peşte, carne) mai ales în alimentaţia celor mici.

Te-ar putea interesa şi:
Banană și iaurt. Mic dejun sau gustare?
Când introducem peştele în alimentaţia copilului?
„Copilului nu îi plac fructele. Cum l-aş putea convinge să mănânce şi fructe?“ Nutriţionistul răspunde