Sfatul specialistului

Ce alimente ar trebui să consume copiii, mai mult, vara? Nutriționistul răspunde

Vara este un anotimp atât de ofertant în materie de fructe și legume, încât este o pierdere să nu profităm cât mai mult de bogățiile ei.

Cosmina Niţu, specialistă în diversificarea alimentaţiei bebeluşului şi nutriţia copilului, ne vorbește în acest articol despre hrana copilului în timpul verii, importanța hidratării și alte detalii privind acest subiect:

Canicula, o provocare pe care-o putem îmblânzi. A menține copilul răcorit, hidratat și sănătos în timpul verii, când ne confruntăm cu creșterea temperaturii, nu este deloc dificil. Multe grade în plus pot duce la scăderea poftei de mâncare, însă, așa cum sfătuiesc mereu mamele, este foarte important să fim atente la nevoile copilului și să nu insistăm să mănânce mai mult decât simte nevoia. Este foarte importantă hidratarea în sezonul cald și aici ar trebui să insiste părinții, fără a-l forța pe cel mic, atunci când poate refuză un consum adecvat de lichide.

De unde luăm aportul de lichide? Aportul de lichide în cazul copiilor poate veni din lapte, apa naturală sau aromatizată, supe, smoothie-uri, salate, sucuri naturale, dar și din alimente. Anumite alimente ne pot menține corpul hidratat, ne pot răcori și pot menține nivelul de energie stabil în timpul verii. În ceea ce privește copiii, există o listă de alimente și preparate care ar trebui să facă parte din meniul fiecărui copil, în anotimpul cald, pe lângă o cantitate suficientă de apă consumată zilnic.

  1. Salatele – Un bol de salată într-o zi de vară poate face minuni pentru sănătate. Salatele pot și sățioase și sunt o sursă bună de fibre, sunt sărace în calorii și grăsimi. Includerea legumelor cu frunze verzi precum spanacul și salata verde în salate este o modalitate perfectă de a menține copiii hidratați în mod adecvat în lunile calde. Acestea au un conținut ridicat de apă și sunt ușoare pentru sistemul digestiv.
  2. Supele de legume – Puteți face o varietate de supe, plecând de la alimentele preferate ale celor mici și adăugând legume cu frunze verzi. Și supele reci pot fi o variantă – un exemplul ar fi supa gazpacho, o supă nutritivă și răcoritoare.
  3. Limonada – Este o băutură minunată de consumat vara, atât datorită gustului, cât și  efectului răcoritor (mai ales dacă adaugăm puțin ghimbir sau mentă proaspătă ori chiar câteva căpșuni). Apa cu lamâie este bogată în vitamina C, dar asta cred că o știm deja cu toții.
  4. Fructe – Avem la îndemână o varietate mare de fructe în sezonul cald. Regele verii, pepenele, un fruct delicios. Pe lângă faptul că au un conținut ridicat de apă, pepenii sunt și bogați în vitamina A, beta-caroten, folați și fibre.

Căpșunile, piersicile și perele sunt alte fructe cu conținut ridicat de apă, care nu ar trebui să lipsească din farfuria celor mici.

  1. LegumeRoșiile sunt 94% apă și pot ajuta la hidratare și la reglarea tranzitului. În cazul în care copilului nu îi place să mănânce roșii, îi puteți oferi suc de roșii, supă gazpacho sau felii mici de roșii combinate cu alimentele lor preferate.

Datorită conținutului lor extrem de mare de apă, de aproape 96%, consumul de castraveți îi va ajuta pe cei mici să se mențină hidratați. De asemenea, castraveții sunt bogați în flavonoide.

Legumele verzi, precum salata verde, broccoli, spanac, sunt o sursă excelentă de minerale precum fier și calciu. Sunt excelente pentru a fi consumate des în sezonul cald și pentru că au un conținut mare de apă, sunt bogate în folați și sunt foarte ușor de digerat.


Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.

Citeşte şi alte articole scrise de specialistul în nutriţie:
„Am început diversificarea alimentaţiei bebeluşului. De câte ori îi pot da ouă într-o săptămână?“
„Copilului nu îi plac fructele. Cum l-aş putea convinge să mănânce şi fructe?“
„Avocado, struguri, peşte – când le introducem în alimentaţia bebeluşului?“