Sfatul specialistului

Când apelăm la nutriţionist privind alimentaţia bebeluşului şi a copilului?

Fiecare părinte are anxietăți cu privire la introducerea hranei solide în alimentația bebelușului.

Temerile sunt diferite şi au drept cauze o mulţime de întrebări pe care acest nou moment din viaţa copilului le aduce. De la alegerea tipului de scaun pentru masă, a bolurilor şi a linguriţelor, până la alimentele propriu-zise, riscul alergiilor sau al sufocării, în fiecare „subcapitol“ al diversificării există o nedumerire.

Când este cazul să apelăm la nutriţionist? Cosmina Niţu, specialistă în diversificarea alimentaţiei bebeluşului şi nutriţia copilului, enumeră principalele situaţii în care părinţii solicită sfaturile unui nutriţionist:

  • în cazul copiilor cu vârsta de peste 6 luni, când cel mic are o alergie sau intoleranță confirmată și părinţii doresc să se asigure că îi oferă un meniu echilibrat, variat, conform restricțiilor alimentare;
  • la începutul diversificării, când mamele au nevoie să fie ghidate în privinţa ordinii alimentelor noi (astfel, mama se simte mai relaxată, știind ce urmează să introducă nou în alimentația celui mic și în ce combinații să îi ofere alimentele noi);
  • un alt motiv des întâlnit pentru care părinții apelează la consiliere, este constipația (un meniu echilibrat echilibrează tranzitul şi îl ajută pe copil să aibă scaune regulate, cu o consistență normală);
  • sfatul nutriţionistului este util şi în cazul în care copilul nu are o greutate conformă vârstei și înălțimii, mănâncă puțin și selectiv sau când, în urma unor analize de sânge, reies carențe de minerale sau vitamine;
  • există şi situaţii când părinţii cer opinia unui specialist chiar dacă copilul este perfect sănătos şi mănâncă bine, motivaţia fiind dorinţa de a se asigura că primeşte un meniu zilnic echilibrat, hrănitor şi variat (optând pentru un meniu personalizat, întocmit în funcție de vârsta copilului, greutate, preferințe alimentare, părinții consideră că se pot organiza mai ușor cu pregătirea meselor și cu cumpărăturile);
  • în contextul afecţiunilor medicale, care impun un meniu special, este necesară o recomandare strictă venită din partea medicului care monitorizează copilul, meniul întocmindu-se în funcţie de aceste sugestii.

Potrivit nutriţionistei, părinţii mai solicită o opinie specializată legată de hrana copiilor şi atunci când:

  • doresc un meniu de completare pentru meniul de la grădiniţă (mulţi constată că nu sunt mulțumiți cu ceea ce mănâncă cel mic la grădiniță și vor ca, în functie de masa primită în colectivitate, să fie ajutaţi cu un meniu de completare pentru mesele de-acasă);
  • copilul are scaune moi cauzate de enteroviruşi, fiind necesar, prin urmare, un meniu pentru reglarea tranzitului intestinal (aceste meniuri durează o perioadă scurtă, de 5-7 zile);
  • aleg să opteze pentru un meniu personalizat atunci când copilul stă cu bona sau cu bunica în timpul zilei și vor să se asigure că preparatele oferite copilului sunt unele variate, sănătoase, adaptate vârstei și nevoilor celui mic.

Cosmina Niţu Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.

 

Citeşte şi alte articole scrise de specialistul în nutriţie:
„Am început diversificarea alimentaţiei bebeluşului. De câte ori îi pot da ouă într-o săptămână?“
„Copilului nu îi plac fructele. Cum l-aş putea convinge să mănânce şi fructe?“
„Avocado, struguri, peşte – când le introducem în alimentaţia bebeluşului?“