Sfatul specialistului

Ce alimente ar trebui să consume copiii, mai ales, când sunt răciţi? Nutriționistul răspunde

Faptul că meniurile pline de nutrienți sprijină imunitatea și susțin sănătatea organismului, nu este o noutate pentru nimeni.

Ce este însă la fel de important, alături de meniul copilului în timpul unei viroze, este și ceea ce consumă în mod uzual, zilnic. Nu putem face „soldățeii“ sistemului imunitar puternici peste noapte. Ei au nevoie de o susținere continuă, astfel încât trebuie să fim mereu atenți la ceea ce le oferim celor mici și atunci când sunt sănătoși.

Există alimente recunoscute pentru efectele pozitive asupra sistemului imunitar și acestea ar trebui incluse în meniul copiilor și consumate regulat, nu doar când cei mici trec printr-o viroză.

Atunci când vine vorba de asigurarea unui aport nutritiv echilibrat pentru o sănătate bună, trebuie să mărim gama de alimente nutritive în dietele noastre și ale copiilor noștri. Când cel mic trece printr-o viroză sezonieră, folosind alimentele potrivite îl putem ajuta să se recupereze mai ușor.

Există alimente recunoscute pentru efectele pozitive asupra sistemului imunitar și acestea ar trebui incluse în meniul copiilor și consumate regulat, nu doar când cei mici trec printr-o viroză.

Cele mai uzuale alimente sunt – usturoiul, turmericul, scorțișoara ceylon, fructele de pădure, cătina, ghimbirul, sfecla, mierea, citricele. Toate aceste alimente sunt ușor de inclus în meniurile copiilor, în diverse combinații delicioase.

Un suc proaspăt stors din citrice cu câteva bobițe de cătină și îndulcit cu miere, este o alegere bună și mereu pe placul celor mici.

Astfel, putem prepara în continuare mesele preferate ale copiilor: o porție de paste cu extra usturoi crud și o porție serioasă de pătrunjel verde  sau un smoothie din fructele preferate în care adaugăm miere sau o linguriță de polen, un praf de turmeric și puțin ghimbir ras. Un suc proaspăt stors din citrice cu câteva bobițe de cătină și îndulcit cu miere, este o alegere bună și mereu pe placul celor mici.

Să nu uitam și de consumul regulat de fructe și legume de sezon. Pentru un sistem imunitar puternic, copiii trebuie să primească zilnic fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C, antioxidanți, carotenoizi și acizi grasi (Omega 3, Omega 6), precum: salate, spanac, broccoli, morcov, cartof dulce, ardei, roșie, ceapă, usturoi, lămâi, portocale, fructe de pădure, kiwi, ananas, nuci și semințe.

Indiferent dacă copilul are febră, scaune moi sau este doar răcit, hidratarea corectă este foarte importantă în recuperare.

Indiferent dacă copilul are febră, scaune moi sau este doar răcit, hidratarea corectă este foarte importantă în recuperare. În cazul sugarilor hidratarea se poate face cu ajutorul laptelui și al apei dacă s-a început diversificarea, în cazul copiilor mai mari, alături de apă, se pot oferi sucuri de citrice proapăt stoarse în care se pot adăga câteva cubulețe de sfeclă și morcov, limondă simplă sau cu ghimbir, supe de legume.

Igiena corectă  este foarte importantă în sprijinul imunității noastre și a copiilor noștri. Includ aici atât igiena alimentelor, cât și spălarea corectă a mâinilor și suprafețelor unde gătim.

Alimentația echilibrată este cheia sănătății!


Cosmina Niţu Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.

 

Citește și alte articole semnate de specialistul în nutriție:
Constipația la bebeluși: cum dozăm carnea, la ce (mai) trebuie să fim atenți
Care sunt cele mai bune alimente pentru imunitate?
„Copilului nu îi plac fructele. Cum l-aş putea convinge să mănânce și fructe?“