Sfatul specialistului

Ce îi punem copilului în pacheţelul pentru şcoală? Recomandările nutriţionistului (partea I)

Deoarece pacheţelul pentru şcoală este o provocare pentru mulţi părinţi, deschidem o serie de articole pe această temă, cu recomandări oferite pentru copiisiparinti.ro de nutriţionist.

Cosmina Niţu, specialistă în diversificarea alimentaţiei bebeluşului şi nutriţia copilului, ne oferă, mai jos, o primă variantă privind conţinutul pacheţelului de şcoală.

„Pachețelul copilului pentru școală este mereu o provocare pentru părinți. Încercarea de a crea un echilbru între preparate sănătoase și alimentele pe care chiar vor dori să le mănânce și pe care le preferă, poate fi uneori o provocare!“ – ne-a spus Cosmina Niţu.

„Nu este o masă care ar trebui neglijată pentru că reprezintă  hrana copilului pentru o treime din zi și este necesar să fie nutritivă pentru creșterea și dezvoltarea optimă, construirea unui sistem imunitar sănătos și reducerea riscului de boli cronice mai târziu în viață“ – continuă nutriţionistul.

Pont! Alegeți cutii haioase, compartimentate, cu recipiente reutilizabile. Este distractiv pentru copii să vadă mâncarea în aceste compartimente drăguțe și ne ajută pe noi, părinții, să le oferim diversitate în pachețel. De asemenea, compartimentele cutiilor vă încurajează să deveniți creativi.

Specialista în nutriţie recomandă, ca primă variantă pentru pacheţelul de şcoală:

  • Sandvișurile sunt un element de bază pentru pachețelul de la școală și este bine să le includeți chiar și de câteva ori pe săptămână. Alegeți o pâine din cereale integrale sau o lipie integrală.
  • Puteți tăia feliile de pâine în forme distractive dacă copilul este mai micuț și puteți opta pentru sandviș cald cu cașcaval sau mozzarela și felii de ardei, roșii, oregano sau, pentru copiii care preferă carnea, faceți în casă o ruladă de carne pentru sandvișuri, la care alăturați frunze de salată, ardei.
  • O salată de crudități (morcov, măr, țelină cu „maioneza“ de dovlecel) sau de sfeclă coaptă cu hrean pot reprezenta de asemenea o bază pentru un sandviș, la care alăturați o frunză de salată, o felie de mozzarela.
  • O variantă la sandviş este lipia vegetală cu humus, castraveți, ardei copt, măsline feliate, felii de avocado, bucățele de brânză sau lipia cu carne, ardei, salată verde, porumb, pastă de măsline.

Nu uitați să surprindeți copilul și cu o gustare dulce precum un baton de cereale, o brioșă cu ovăz și banană, biscuiți sau cookies cu afine, bomboane vegane tavălite prin fulgi de cocos sau o felie de chec sau pandișpan cu fructe.
Utilizați diverse forme de tăiat pentru a transforma sandvișurile, brânza, fructele și legumele în forme distractive. Desenați o față zâmbitoare pe o coajă de banană sau portocală. Sau lăsați un bilețel special pentru copil în cutia de prânz. Va face ziua copilului mai frumoasă și prânzul mai atractiv.


Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid util pentru orice mamă aflată la început de drum.

Citește și alte articole semnate de specialistul în nutriție:
Ce alimente ar trebui să consume copiii, mai ales, când sunt răciţi? 
Care sunt cele mai bune alimente pentru imunitate?
„Copilului nu îi plac fructele. Cum l-aş putea convinge să mănânce și fructe?“