Sfatul specialistului

„Pot să îi dau copilului lapte de vacă după ce îl înțarc?“ Specialistul în nutriție răspunde

Laptele este sursa primară de hrană pentru un bebeluș. De la naștere până la vârsta de 6 luni, hrana copiilor ar trebui să fie, în mod exclusiv, laptele matern sau formula de lapte praf (asta presupune să nu fie introdus niciun alt aliment sau lichid în alimentație).

În mod ideal, laptele matern este cea mai bună hrană, deoarece oferă în mod natural toate substanțele nutritive esențiale pentru creșterea sugarilor. În cazul în care mama nu poate alăpta sau copilul nu se atașează la sân, se poate opta pentru formula de lapte praf, adaptată vârstei și nevoilor nutriționale ale sugarului.

Alăptarea este sănătoasă, naturală, adecvată și nu implică costuri financiare. Este, de asemenea, pentru mamă și copil, cel mai bun și cel mai natural mod de a crea o legătură strânsă. Alăptarea trebuie să continue și după ce se începe diversificarea alimentației, până la doi ani sau chiar mai mult. Atunci când dintr-un anumit motiv, copilul alăptat este înțărcat, înainte ca acesta să împlineasca vârsta de 2 ani, se poate opta pentru formula de lapte praf adaptată vârstei, provenită, ideal, din ingrediente organice.

Formulele de lapte praf pentru sugari sunt produse și comercializate ca un substitut pentru laptele matern și au ca scop reproducerea unor componente nutriționale prezente în acesta. În afara faptului că imită laptele matern din punct de vedere al compoziției nutriționale, formulele de lapte praf conțin micronutrienți suplimentari pentru a oferi o hrană adecvată sugarilor și copiilor mici, în funcție de vârstă. Acestea pot include componente precum vitaminele D și K care se găsesc în concentrații scăzute în laptele matern și au un conținut scăzut de proteine și grăsimi, adaptat copiilor mici (aproximativ 1 g de grăsimi saturate și 1g de proteine/ 100 g).

Laptele de vacă se poate folosi zilnic în preparate – un pahar cu lapte la mic dejun sau în budinci, în cereale cu lapte. Dacă i se oferă copilului laptele de vacă în locul laptelui matern, poate dimineața și seara câte o porție, plus cel folosit în preparate, sunt șanse să se ajungă la un aport zilnic prea mare de lapte de vacă, implicit în ceea ce privește cantitatea de grăsimi și proteine.

Ca exemplu, 100 ml de lapte de vacă integral conțin 3,3 g proteine, 2,3 g grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că un copil care consumă două porții de 200 ml de lapte pe zi (în biberon), plus 200 ml de lapte în preparate zilnic, poate ajunge la 600 ml de lapte de vacă consumat zilnic, implicit la 20 g de proteine (dintr-un total de 15-20 g recomandate) și aproximativ 13 g de grăsimi saturate dintr-un total de aproximativ 10 g recomandate.

Nu este o pledoarie pentru formulele de laptele praf. Este evident că hrana cea mai bună pentru un pui este laptele mamei sale. Însă când laptele matern nu mai poate fi oferit ca hrană, formulele de lapte praf adaptate nevoilor copilului, reprezintă cea mai bună alternativă pentru bebeluș. Așa cum laptele de vacă reprezintă cea mai bună hrană pentru un vițel și pentru nevoile sale de creștere, diferite de cele ale unui bebeluș.


Cosmina Niţu Articol furnizat de Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului. Cosmina Nițu este și autoarea cărţii Diversificarea pas cu pas, un ghid pentru orice mamă la început de drum, ușor de citit și simplu organizat, astfel încât să poată fi parcurs fără greutate.

Citește și alte articole semnate de specialistul în nutriție: